MUTNI POSLOVI:DS pokušao da plati kampanju Obami!
Foto: Fonet

Evo zašto je Vlada angažovala lobiste

MUTNI POSLOVI:DS pokušao da plati kampanju Obami!

Politika -
Državni vrh 2009. godine preko američke lobističke kuće pokušao da donira novac Demokratskoj stranci u SAD, ali su ih oni odbili jer se kosi sa njihovim zakonom

BEOGRAD - Ugovor o lobiranju koji su Vlada i američka konsultantska kuća „Advansed praktikal solušens“ potpisale 2009, težak 1.020.000 dolara, trebalo je da posluži kao paravan za finansiranje stranke tada novoizabranog predsednika SAD Baraka Obame!

Kako saznaje Kurir iz diplomatskih izvora, postoje indicije da je Srbija tada preko ugovora pokušala da deo novca da Demokratskoj stranci Baraka Obame kako bi, po njegovom dolasku na vlast, bili poboljšani odnosi sa SAD!Član Srpskog kokusa- Osoba zadužena za kontakt bila je Ram Emanuel. Ovaj kongresmen, kasnije šef kabineta predsednika SAD, član je Srpskog kokusa u Kongresu. Međutim, kako američki zakon ne dozvoljava da stranci daju novac za izbornu kampanju, Vlada je sklopila ugovor o lobiranju s konsultanskom kućom „Advansed praktikal solušens“, te je na taj način deo novca od konsaltinga, posredno, najverovatnije završio u Obaminoj stranci kako bi set unapredili odnosi dve zemlje - kaže izvor našeg lista i dodaje:- Izabrana je baš konsultantska kuća u vlasništvu kontroverznog advokata Milana Petrovića, inače glavnog sakupljača para za bivšeg guvernera srpskog porekla Roda Blagojevića, Obaminog stranačkog kolegu. Sa srpske strane projekat je vodio bivši ambasador u Vašingtonu Vladimir Petrović, dok je u Srbiji to bio Borislav Stefanović.Prema navodima medija, Vladimir Petrović je takođe bivši saradnik Roda Blagojevića, koji je uhapšen u decembru 2008. zbog sumnje da je pokušao da proda mesto u Senatu. Blagojević je optužen i da je dobijao donacije za političku kampanju u zamenu za razne ustupke. Inače, to nije bilo prvi put da Blagojević sarađuje s Srbijom - 2006. je s Tadićem potpisao sporazum o uspostavljanju bratskih odnosa između Srbije i Ilinoisa!Ugovor strogo poverljivI dok pomenuti ugovor u Srbiji nosi oznaku strogo poverljivo, u SAD se nalazi na sajtu njihovog ministarstva pravde! Međutim, to nisu jedine nelogičnosti koje su pratile ovaj ugovor - prema pisanju medija, tri dana pre nego što je Vlada donela zaključak o angažovanju Petrovićeve firme, ugovor je već bio potpisan i overen u američkom ministarstvu pravde, pod brojem 5933.Kako je Kurir juče objavio, Vlada Srbije je, dok je na njenom čelu bio Mirko Cvetković, potpisala ugovor o lobiranju sa kućom „Advansed praktikal solušens“ kako bi se Srbiji obezbedilo poboljšanje diplomatskih odnosa između SAD i Srbije, povećanje investicija između dve zemlje.

Saradnja... Barak Obama i Vladimir Petrović
Saradnja... Barak Obama i Vladimir Petrović

StefanovićZA TO JE BIO ZADUŽEN NAŠ ČOVEK U SADZnam za taj ugovor, ali nemam veze s tim. Pravljen je na preporuku naše ambasade u SAD, koliko se sećam. Ne znam ko je taj lobista, nikad nisam razgovarao s njim. Ugovor je zaključila Vlada, tako da ne vidim nikakvu vezu sa mnom. To je besmislica - kazao je Borislav Stefanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja