NASTAVAK REFORMI: Srbija će uštedeti 760 miliona evra!
Foto: Beta

Vlada usvojila zakon o privatizaciji i stečaju

NASTAVAK REFORMI: Srbija će uštedeti 760 miliona evra!

Politika -
Nova rešenja omogućiće da se okonča privatizacija društvenih preduzeća i status firmi u restrukturiranju

BEOGRAD - Vlada Srbije usvojila je juče predloge zakona o privatizaciji i o izmenama i dopunama zakona o stečaju kao nastavak reformi, čiji je cilj ekonomski oporavak i napredak države. Nova rešenja treba da omoguće da se po tržišnim uslovima okonča privatizacija 584 društvena preduzeća i brže reši status 161 firme u restrukturiranju, odnosno da se izvrši promena vlasništva društvenog i državnog kapitala transparentnim i efikasnim modelima privatizacije do kraja 2016.Dobar signalNa taj način bi, prema proceni Svetske banke, državna kasa bila punija za oko 760 miliona evra, koliko nas godišnje koštaju svi ti gubitaši.Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović kaže da će zakoni smanjiti troškove Srbije koje iziskuju preduzeća s velikim gubitkom.- Pokušaćemo da što pre vratimo sredstva u novčane tokove i omogućimo stvarno ostvarenje prava svih učesnika u postupku privatizacije. Cilj Vlade je da novim zakonskim rešenjima privučemo pažnju investitora i strateških partnera. Srbija mora jednom da izađe iz decenijskog restrukturiranja. Moramo efikasno da rešimo problem preduzeća u restrukturiranju, a i da omogućimo brži upliv investicija. Postojeći zakon o privatizaciji, koji je stupio na snagu 2001, nije dao dobre rezultate. Privatizovano je 2.288 preduzeća i u Agenciji za privatizaciju ostala su 584 subjekta, čiji proces nije moguće okončati po postojećem zakonu - naglašava Mihajlovićeva i ističe da mora da se „otkoči nastali zastoj“.Analitičar Dragomir Anđelković kazao je da su ova dva zakona bitan korak ka ekonomskom ozdravljenju.Ispunjenje planaPremijer Aleksandar Vučić je, govoreći o sprovođenju reformi, naglasio da je od 11 stvari koje je pominjao u ekspozeu 10 ispunjeno.

Podrška... Zorana Mihajlović
Podrška... Zorana Mihajlović

Medijska reformaUSVOJENA TRI PREDLOGA ZAKONAVlada je usvojila i predlog zakona o javnom informisanju i medijima, predlog zakona o elektronskim medijima i predlog zakona o javnim medijskim servisima. Šef delegacije EU Majkl Davenport izjavio je da će usvajanje medijskih zakona biti korak ka evropskim standardima.- Novim zakonima predviđeno je povlačenje države iz vlasništva u medijima, projektno finansiranje i ukidanje televizijske pretplate - rekao je državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Saša Mirković.

ČINJENICEZakon o privatizaciji- moguća kupovina preduzeća i neposrednom pogodbom- strateško partnerstvo- prenos kapitala bez naknade- otpis duga državnih poverilaca- finansijska konsolidacija- početna cena, polovina procenjene vrednosti kapitala- druga aukcija, trećina procenjene vrednosti- ne mogu se prodavati prirodna bogatstvaZakon o stečaju- Agencija za licenciranje stečajnih upravnika nadzire njihov rad- povezana lica ne mogu biti članovi odbora poverilaca i svrstavaju se u četvrti red naplate potraživanja- automatski stečaj usklađen s odlukom Ustavnog suda- obaveza odbora poverilaca da predloži stečajnog upravnika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track