NDS: Beba Popović kontroliše deo redakcije lista Danas!
Foto: Beta Nenad Petrović

Nedopustivo

NDS: Beba Popović kontroliše deo redakcije lista Danas!

Politika -
Naše uverenje da Popović vrši uticaj na delove redakcije Danasa potiče, između ostalog, i iz njegovog hvalisanja da ima uticaj i na pojedine medijske kuće, pa i na neke novinare Danasa, saopštila Tadićeva stranka

BEOGRAD - Nova demokratska stranka (NDS) saopštila je da je deo redakcije lista Danas "pod kontrolom i instrumentalizovan" i da osnivač Centra za javnu politiku Vladimir Popović vrši uticaj na delove redakcije tog lista.

"Naše uverenje da Popović vrši uticaj na delove redakcije Danasa potiče, između ostalog, i iz njegovog hvalisanja da ima uticaj i na pojedine medijske kuće, pa i na neke novinare Danasa", navodi se u saopštenju NDS, i dodaje da nisu problem takvi pojedinci, nego Vlada koja ih legitimizuje sarađujući sa njima. Stranka Borisa Tadića navela je da su pokušaji uticaja na medije u Srbiji danas velika pretnja ne samo slobodi medija, nego i demokratiji, i dodala da se Tadić "ceo svoj politički život borio ne samo za demokratiju, nego i za nezavisnost medija i slobodu izražavanja" i ta borba je jedan od principa i NDS.

Ta stranka je navela da je u odgovoru NDS-a novinarki Danasa Lidiji Valtner, koji je potpisala Marina Komad, mislila na jednog, konkretnog "bivšeg konobara", koji pokušava da instrumentalizuje pojedine redakcije u Srbiji kao što je to radio i u prošlosti, misleći da je promenom vlasti ponovo nastupila njegova epoha. "Vladimir Beba Popović je javno priznao da se bavio šerovanjem pornografskih snimaka koje je bilo usmereno na brutalno diskreditovanje Vanje Ćalović, ali se hvalio i uticajem na regionalne vlade, među kojima nažalost i na srpsku", naveo je NDS.

NDS je naveo da odgovor Danasu, kojim je odbijen intervju predsednika NDS Borisa Tadića tom listu, nije bio javnog karaktera, i da se iz odgovora jasno vidi da je upućen "naručiocu tekstova" a ne novinarima. "Nismo imali nameru da javno osuđujemo Danas samo na osnovu naših dubokih uverenja da je deo redakcije lista Danas pod kontrolom i instrumentalizovan. U obraćanju novinarki Lidiji Valtner nismo mislili na nju, što se i vidi iz našeg odgovora u kom smo je zamolili da pročita još jednom pitanja za koja imamo uverenje da ih nije ona pisala", naveo je NDS.

Tadićeva stranka je, međutim, istakla da je objavljen van konteksta i objašnjenja, njen odgovor pogrešno protumačen, etiketiran i kao takav osuđen, i da oštrina tona odgovora nije bio "napad na medije", nego upravo otpor kontroli medija. "Budući da je naš odgovor pogrešno protumačen, ovom prilikom se izvinjavamo svim časnim novinarima i konobarima koji su pomislili da su naše reči upućene njima", naveo je NDS. Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) kritikovalo je 4. jula lidera Nove demokratske stranke Borisa Tadića zbog uvredljivih kvalifikacija koje je, umesto odgovora na postavljena pitanja, uputio novinarki lista Danas Lidiji Valtner. NUNS je pozvao Tadića da se javno izvini novinarki i redakciji lista Danas.

Udruženje novinara pozdravilo je odluku Danasa da obelodani prepisku svoje novinarke Lidije Valtner i Tadićeve savetnice Marine Komad i pozvalo novinare i medije da se odupru grubim diskvalifikacijama i napadima na slobodu medija objavljivanjem tih pritisaka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track