Neće Nacionalni savet: Goranci imaju svoju državu Srbiju
Foto: Dado Djilas

Svoji na svome

Neće Nacionalni savet: Goranci imaju svoju državu Srbiju

Politika -
Gorancima je Srbija jedina država, drugu nemaju, niti je traže, kaže Orhan Dragaš

BEOGRAD - Građanska inicijativa Goranaca saopštila je danas da je odlučila da Goranci u Srbiji ne formiraju Nacionalni savet nacionalne manjine.

Predsednik Građanske inicijative Goranac Orhan Dragaš rekao je da je razlog za takvu odluku jedine političke i nacionalne organizacije Goranaca u Srbiji "vrlo jednostavan".

Dragaš je u pisanoj izjavio izneo da opšta definicija pojma nacionalna manjina podrazumeva deo naroda koji živi van svoje matice, odnosno van svoje nacionalne države.

"Goranci imaju jedinu svoju državu, svoju maticu, Srbiju. I, osim što je bespredmetno da u sopstvenoj državi pravimo Nacionalni savet nacionalne manjine, još je opasnije takvim politikantskim i nepromišljenim gestom proglašavati Gorance nacionalnom manjinom u sopstvenoj državi", kazao je Dragaš.

On je istakao da je Gorancima Srbija jedina država i da drugu nemaju, niti je traže.

Izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina trebalo bi da budu oktobra, a ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički najavila je da će 25. avgusta raspisati izbore za nacionalne savete. Ministarstvo za državnu pravu odložilo je privremeno zaključenje posebnog biračkog spiska do subote, 23. avgusta u ponoć, kako bi se omogućilo pripadnicima nacionalnih manjina da se upišu u što većem broju i time ostvare pravo na direktne izbore svog nacionalnog saveta.

Prvobitan termin za privremeno zatvaranje posebnog biračkog spiska bio je do 18. avgusta u ponoć. Posebni birački spiskovi se privremeno zaključuju kako bi se na osnovu broja upisanih donela odluka o načinu izbora nacionalnih saveta – direktnim putem ili putem elektorske skupštine. Da bi nacionalna manjina ostvarila mogućnost za direktne izbore, u poseban birački spisak mora da se upiše 40 odsto od ukupnog broja gradjana koji su se izjasnili kao pripadnici te manjine na popisu stanovništva 2011. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track