Nikolić i Ivanov: Srbija zahvalna Makedoniji na pomoći tokom poplava
Foto: Tanjug

Predsednik Makedonije u poseti

Nikolić i Ivanov: Srbija zahvalna Makedoniji na pomoći tokom poplava

Politika -
Makedonija je u prvi mah donirala 370.000 evra, a zatim i 175.000 evra u gotovom novcu

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Makedonije Đorđe Ivanov saglasili su se danas da između dve zemlje treba intenzivirati odnose u svim sferama od zajedničkog interesa, a pre svega na polju infrastrukture i ekonomije.

Nikolić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare, rekao da je saradnja dve zemlje dobra i da se prijateljski odnosi razvijaju u duhu dobrosusedskih odnosa i uz dobar politički dijalog na najvišem nivou.

"Srbija je zahvalna Makedoniji na ukazanoj pomoći tokom poplava u maju i septembru", rekao je predsednik poručivši da je Makedonija u prvi mah donirala 370.000 evra, a zatim i 175.000 evra u gotovom novcu. Na donatorskoj konferenciji, dodao je Nikolić, od Makedonije je Srbiji stiglo još dodatnih 100.000 evra.

Kada je reč o ekonomskoj saradnji, predsednik Srbije je rekao da je Srbija jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera Makedonije, istakavši da je robna razmena između dve zemlje u 2013. godini povećana za 40 odsto u odnosu na 2012. godinu. "Značaj podsticaju ekonomske saradnje daće novi sporazum koji bi trebalo da bude potpisan tokom naredne sednice dve vlade. Postoji značajna mogućnost za unapređenje i povećanje obima robne razmene", rekao je Nikolić.

Nikolić je kazao i da je predsednik Ivanov potvrdio zainteresovanost Makedonije za unapređenje putne infrastrukture prema Srbiji, a posebno za što skoriji zavrsetak Koridora 10. "Završetkom radova na tom koridoru, koji se očekuje do kraja 2016. godine, biće kompletirana i putna i železnička infrastruktura kroz Makedoniju i Srbiju", istakao je predsednik Srbije.

Govoreći o evropskim integracijama Srbije i Makedonije, Nikolić je rekao da su konstatovali da je formiranje zajedničke komisije za primenu sporazuma o saradnji u kontekstu pristupanja EU, a sa ciljem razmene iskustava, veoma značajna za proces integracije. "Saglasni smo da se što pre oformi zajednička radna grupa za pripremu operativnog programa teritorijalne saradnje Srbije i Makedonije kako bi se lakše pristupilo IPA fondovima kroz projekte u okviru prekogranične saradnje", poručio je Nikolić.

On se osvrnuo i na to što se u ovoj godini obeležava 100 godina od početka Prvog svetskog rata i rekao da smatra da je to dobra prilika i povod da se obnove spomenici "naših hrabrih sugrađana, zahvaljujući čijoj žrtvi i hrabrosti mi danas živimo u miru i slobodi". "Zamolio sam predsednika Ivanova da se što pre usvoji sporazum o zaštiti vojnih memorijala i mesta stradanja civila", poručio je Nikolić.

Predsednik Ivanov je konstatovao da dve zemlje imaju odlične odnose na najvišem nivou i izrazio nadu da će uskoro biti organizovana zajednička sednica vlada dve zemlje u Makedoniji.

On je rekao da će sednica biti organizovana kako bi se podstakli još bolji odnosi, kao i rešavanje još nerešenih pitanja."Imamo dugu istorijsku i kulturnu tradiciju i zajedničku viziju", konstatovao je Ivanov i dodao da Srbija i Makedonija imaju iste težnje ka EU.

Prema njegovim rečima, dve zemlje treba da "dinamiziraju odnose u svim sferama od zajedničkog interesa". On je rekao i da je pitanje infrastrukture bilo dominantno pitanje u njegovim razgovorima sa predsednikom Nikolićem i poručio da Srbija i Makedonija treba da poboljšaju ekonomsku saradnju i trgovinsku razmenu, koja je kako je ocenio, već dobra."Srbija je jedan od najvećih spoljnotrgovinskih partnera Makedonije sa kojom ostvaruje trgovinsku razmenu u vrednosti od 800 miliona dolara", rekao je Ivanov i istakao da je cilj da ta razmena dostigne milijardu dolara.

Govoreći o razvoju ekonomske saradnje, on je rekao da makedonski i srpski privrednici nameravaju da oforme zajednički "biznis klub" i ocenio da je potrebna što veća komunikacija između naših ljudi.

Potrebno je, takođe, razviti energetske kapacitete i obezbediti energetsku stabilnost regiona, ukazao je on."Po nekim pitanjima se razilazimo u stavovima, ali to ne blokira dobre odnose u drugim oblastima", napomenuo je Ivanov, istakavši da Srbija i Makedonija u tom smislu predstavljaju dobar primer u regionu.

"O svemu se može razgovarati ako postoji zajednički interes", naglasio je on.

U kontekstu evropske perspektive regiona, makedonski predsednik je ocenio da su "evropske integracije najbolji način da iza sebe ostavimo naše balkanske animozitete i da, umesto toga, investiramo u mlade i budućnost".

Ivanov položio venac na spomenik Neznanom junaku

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov danas je položio venac na spomenik Neznanom junaku na Avali.Ivanov je u spomen-knjigu napisao: Neka je večna slava svim znanim i neznanim herojima koji su dali svoje živote za svoju državu, Republiku Srbiju da žive u slobodi i miru.Makedonski predsednik je venac položio uz vojne počasti reprzentativnog orkestra garde Vojske Srbije. Uz ministra odbrane Srbije Bratislava Gašića u pratnji makedonskog predsednika bio je i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Ivanov: Region da se okrene budućnosti i ostavi animozitete

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov izjavio je danas u Beogradu, posle razgovora s srpskim kolegom Tomislavom Nikolićem, da je evrointegracija najbolji način da zemlja regiona iza sebe ostave balkanske animozitete i okrenu se budućnosti. Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim predsednikom, Ivanov je rekao da, iako ima nerešenih pitanja između Srbije i Makedonije, ona ne sprečavaju razvijanje dobrih odnosa, a time dve zemlje pokazuju "pozitivan primer" za region. Ivanov i Nikolić ocenili su da su odnose dve zemlje veoma dobri i izrazili nadu da će na narednoj sednici vlada dveju zemalja saradnja, posebno ekonomska, biti unapređena. Dvojica predsednika razgovarala su o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji, projektima u infrastrukturi, saradnji u regionu i evrointegracijama dve zemlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track