NIKOLIĆ U UN: Srbija bila na udaru terorista zato podržavamo borbu protiv ISIL-a
Foto: Reuters

Pred golobalnim izazovima

NIKOLIĆ U UN: Srbija bila na udaru terorista zato podržavamo borbu protiv ISIL-a

Politika -
U obraćanju liderima koji učestvuju na glavnoj debati 69. zasedanja Generalne skupštine UN, Nikolić je rekao da je članstvo u EU spoljnopolitički prioritet Srbije, traženje rešenja za KiM, ka i da osuđuje brutalna ubistva Islamske države

NJUJORK - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je večeras da su prioriteti Srbije članstvo u EU i pronalaženje održivog rešenja za Kosovo i naglasio spremnost naše države da doprinese svetskim naporima u borbi protiv terorizma, ebole i klimatskih promena.

U obraćanju liderima koji učestvuju na glavnoj debati 69. zasedanja Generalne skupštine UN, Nikolić je rekao da je članstvo u EU spoljnopolitički prioritet Srbije.

"Srbiji je mesto u njenom članstvu, kako bi ostvarila punu modernizaciju društva i države i dodatno razvila svoje ekonomske kapacitete. Jasan cilj kome stremimo je izgradnja Srbije kao respektabilnog člana porodice evropskih naroda, čemu će doprineti napredak u pregovorima o članstvu u EU", poručio je Nikolić.

Kako je istakao, nacionalni prioritet je i postizanje održivog političkog rešenja za pitanja Kosova i Metohije.

"Za Srbiju jedino prihvatljivo, jedino pravedno i pravično rešenje je otpor secesionizmu i očuvanje teritorijalnog integriteta svih zemalja pa i naše", istakao je Nikolić.

Srbija je opredeljena za traženje održivog političkog rešenja kroz dijalog sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini i zalaže se za rešenje koje uključuje interese srpskog, albanskog i ostalog stanovništva isključivo kroz konstruktivan dijalog.

"Normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine u velikoj meri doprinosi proces evropskih integracija. Očekujemo da EU nastavi da svojim aktivnim angažmanom podstiče otvoren dijalog kao i ispunjenje dogovorenih obaveza kako bi došlo do jačanja međusobnog poverenja", dodao je Nikolić.

On je takođe naglasio da je Srbija odgovorno i u predviđenom roku ispunila sve do sada preuzete obaveze implementacije Briselskog sporazuma.

"Srbija je otvorena za nastavak konstruktivnog dijaloga sa Prištinom na svim nivoima", istakao je Nikolić i dodao da je Misija UN na Kosovu garant i osnova delovanja za sve druge međunarodne misije na KiM te da smanjenje njenog obima i mandata za Srbiju nije prihvatljiva.

Stvaranje optimalnih uslova za povratak interno raseljenih lica u svoje domove predstavlja ključan faktor u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, rekao je Nikolić, dodavši da je Srbija zemlja sa najvećim brojem interno raseljenih u Evropi - u pitanju je 230.000 osoba.

On je takođe dodao da se Srbija aktivno priprema da sledeće godine presedava OEBS-om, a da ta uloga i zadatak predstavljaju složen, multilateralan izazov koji spremno iščekuje.

"Srbija će dati sve od sebe da proces pomirenja, saradnje i međusobnog poštovanja u regionu bude sproveden u celosti i Predsedavanje OEBS iskoristićemo i za promociju nastavka takvih procesa. Duboko smo potreseni i uznemireni zbivanjima u Ukrajini. Učinićemo sve što je u našoj moći da se pronađe mirno rešenje problema i da se razlike prevaziđu na miroljubiv način", istakao je predsednik Srbije.

Nikolić je naglasio da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine kao članice UN i jednaku primenu međunarodnog prava za sve.

"Ponovo vas podsećam da su neke države Srbiji uskratile to pravo priznajući i promovišući nezavisnost dela teritorije Srbije-Kosova i Metohije", ukazao je predsednik Srbije.

Podsetivši da je Srbija iskusila akte terorizma na svojoj teritoriji na Kosovu i Metohiji, Nikolić je rekao da zbog toga jako dobro razume bezbednosne probleme sa kojima se svet u ovom trenutku suočava i najsnažnije osuđuje sve vidove terorizma.

"Srbija je spremna da razgovara o svim inicijativama koje doprinose jačanju uloge UN na polju borbe protiv ovog svetskog zla", rekao je on.

Srbija nikada nije podržavala, i ne može podržati govor ultimatuma, mi poštujemo i uvažavamo političke i ekonomske interese svih zemalja članica UN, i sa tih pozicija nastupamo i delujemo štiteći naše nacionalne i međunarodne interese, naglasio je predsednik Republike.

"Srbija najoštrije osuđuje zločine, a posebno brutalna ubistva koja čine pripadnici ekstremističke organizacije Islamska država. Takvi oblici terorizma predstavljaju jednu od najozbiljnijih pretnji po međunarodni mir i bezbednost, a Srbija je, više nego ikada, posvećena da podrži međunarodne napore u borbi protiv terorizma", poručio je Nikolić.

Kako je ocenio, jedan od gorućih, globalnih izazova sa kojima se svet suočava su i klimatske promene.

"Efekti prirodnih nepogoda neminovno pogoršavaju krhku ekonomsku situaciju u Srbiji i regionu jugoistočne Evrope i otežavaju borbu za smanjenje siromaštva, koje ostaje suštinsko pitanje današnjice", rekao je predsednik Srbije.

Prema Nikolićevim rečima, aktivnosti na ublažavanju posledica klimatskih promena predstavljaju imperativ našeg vremena, a u opredeljivanju obavezujućih mera mora se voditi računa o nužnostima razvoja siromašnih i nerazvijenih.

"Imamo istorijsku šansu da upostavimo energetsku politiku koja je održiva i koja bi obezbedila značajnu globalnu akciju na polju politike klimatskih promena. Uveren sam da svi delimo mišljenje o urgentnosti i obaveznosti unapređenja sistema adaptacije i uspostavljanja mehanizma za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa", poručio je Nikolić, dodavši da Srbija želi da doprinese postizanju pravno obavezujuće, opšte saglasnosti o klimi, za sve naroda sveta.

On je podsetio da je Srbija ove godine bila i ovih dana je ponovo izložena poplavama biblijskih razmera.

Takođe, dodao je da Srbija sa velikom zabrinutošću prati razvoj situacije u vezi sa rapidnim širenjem virusa ebole u zemljama Zapadne Afrike i ukazao na neophodnost neodložnog i zajedničkog delovanja jer se radi o problemu svih.

"Srbija je spremna da se pridruži i doprinese zajedničkom naporu svojim naučnim i zdravstvenim kapacitetima i na svaki drugi način", zaključio je Nikolić.

Predsednik Srbije je obraćanjem na glavnoj debati 69. zasedanja Generalne skupštine UN završio boravak u Njujorku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track