Nikolić u UN: Srbija sigurno nije upropastila ozonski omotač!

Samit o klimatskim promenama

Nikolić u UN: Srbija sigurno nije upropastila ozonski omotač!

Politika -
On je rekao da su neke zemlje podigle gradove i izgradile ekonomiju ne vodeći računa o štetnim posledicama, a da sada, odjednom, žele da uspostave pravila koja će za nerazvijene zemlje predstavljati rampu

NJUJORK - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da su za uništenje ozonskog omotača i globalno zagrevanje odgovorne razvijene zemlje, koje sada žele da uspostave pravila koja siromašne zemlje neće moći da ispoštuju.

"Srbija sigurno nije država koja je upropastila ozonski omotač i podigla temperaturu na zemljinoj kugli, a ipak je doživela poplave čije posledice ne može sama da otkloni", rekao je Nikolić na marginama samita u Njujorku UN o klimatskim promenama.

On je rekao da su neke zemlje podigle gradove i izgradile ekonomiju ne vodeći računa o štetnim posledicama, a da sada, ođednom, žele da uspostave pravila koja će za nerazvijene zemlje predstavljati rampu.

Ako uvedete takve standarde, siromašne i nerazvijene zemlje neće moći da ih ispoštuju, upozorio je predsednik Srbije.

On je naglasio da je "kucnuo poslednji čas" i da će bogate zemlje morati sada da ulože mnogo novca i u ono što ne vraća novac, kako bi spasile budućnost.

"Ovo je svetski problem, mora da se rešava na svetskom nivou", istakao je predsednik Srbije.

Na samitu u Njujorku, koji se održava na marginama 69. zasedanja Generalne skupštine UN, učestvuju lideri 120 zemalja.

Nikolić tokom dana treba da ima bilateralni susret sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom el Sisijem, dok će u večernjim satima prisustvovati tradicionalnom prijemu koje u čast svetskih lidera, okupljenih na zasedanju UN, priređuje američki predsednik Barak Obama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track