Nikolić: Večna zahvalnost srpskim i ruskim vojnicima poginulim u Prvom svetskom ratu!
Foto: Tanjug

Predsednik Republike Srbije

Nikolić: Večna zahvalnost srpskim i ruskim vojnicima poginulim u Prvom svetskom ratu!

Politika -
Ovaj spomenik i nije drugo nego kamen međaš kojim danas iskazujemo poštovanje za nesebičnu žrtvu i zahvalnost za naše živote u slobodi, rekao je Nikolić na ceremoniji održanoj na Kalemegdanu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas prilikom otkrivanja spomenika ruskim i srpskim vojnicima poginulim u odbrani Beograda u Prvom svetskom ratu, da su oni svojim životima napravili bedem i granice između roba i slobodnog čoveka.

"Ovaj spomenik i nije drugo nego kamen međaš kojim danas iskazujemo poštovanje za nesebičnu žrtvu i zahvalnost za naše živote u slobodi", rekao je Nikolić na ceremoniji održanoj na Kalemegdanu.

Prema njegovim rečima, Srbija ne bi izbegla rat sa Austro-Ugarskom čak i da je prihvatila ultimatum iz Beča, već bi se njegov početak odložio tek koliko osvajačima treba da pronađu neki novi povod.

"Pristankom bi naša zemlja izgubila i čast i dostojanstvo, nacionalnu samostalnost i slobodu, a rata bi opet bilo. Za rat nismo bili spremni, ali smo uvek spremni da branimo našu slobodu", dodao je predsednik.

On je ocenio da je Rusija uoči i tokom Prvog svetskog rata Srbiji pružila punu političku i vojnu podršku koja se između ostalog ogledala i u učešću ruskih vojnika u odbrani Beograda od austrougarskih napada sa Save i Dunava.

"Ovaj spomenik ruskim i srpskim vojnicima, braći u slavi i pobedi, predstavlja simbol zajedničke žrtve i večite zahvalnosti Beograđana i cele Srbije", kazao je Nikolić.

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin rekao je da otkrivanje prvog zajedničkog spomenika ruskim i srpskim vojnicima predstavlja istorijski događaj.

"Stogodišnjica početka Prvog svetskog rata podstiče nas na razmišljanje o razlozima potresa koji su pogodili Evropu i da pokušamo da izvedemo pouke za budućnost iz toga", naveo je on.

Prema rečima Čepurina, Rusi i Srbi su se često borili zajedno, pa je tokom Prvog svetskog rata braneći Srbiju poginulo više od 9.300 Rusa, dok je u operaciji oslobođenja Srbije 1944. godine u borbama na teritoriji naše zemlje stradala 31.000 Rusa. Čepurin je izrazio očekivanje da će Beograd uskoro dobiti i spomenik ruskom caru Nikolaju Drugom, kao i da će vlasti Beograda razmisliti o vraćanju naziva ulica generala Georgija Ždanova i Fjodora Tolbuhina.

Predsednik Ruskih železnica i Popečiteljskog saveta Vladimir Jakunjin izjavio je da spomenik srpskim i ruskim vojnicima simbolizuje hrabrost i odanost ljudi kojima otadžbina nije bila samo gramatička greška.

"Mi danas imamo odgovornost da herojska dela naših predaka sačuvamo u pamćenju potomaka. Srbi su narod koji pamti svoju istoriju i poštuje svoje heroje. Užasno je što Srbi i danas imaju žrtve nakon ogromnih gubitaka koje su pretrpeli tokom dva svetska rata", kazao je on.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali najavio je da će prestonica Srbije do kraja godine dobiti spomenik ruskom caru Nikolaju Drugom, "kao znak zahvalnosti tom velikom prijatelju Srbije".

"I danas Moskva i Beograd imaju prijateljske odnose koje ćemo dalje unaprediti u oktobru kada gradonačelnik Moskve bude posetio Beograd, a tada ćemo i potpisati protokol o saradnji dva grada", najavio je Mali.

Vence na spomenik srpskim i ruskim vojnicima poginulim u odbrani Beograda u Prvom svetskom ratu pored predsednika Srbije, ambasadora Rusije i gradonačelnika Beograda položio je i načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, kao i predstavnici većeg broja udruženja građana. Spomenik na Kalemegdanskoj tvrđavi, koji su Beogradu poklonili Međuregionalni društveni fond "Centar nacionalne slave" i Fond Andreja Prvozvanog iz Rusije, osveštao je patrijarh srpski Irinej.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track