Nikolić: Za nastavak pregovora sa EU, bez sankcija Rusiji
Foto: Reuters

Nikolić: Za nastavak pregovora sa EU, bez sankcija Rusiji

Politika -
Kada smo odlučili da vodimo pregovore sa EU, nismo govorili o uvođenju sankcija Rusiji, rekao je predsednik Srbije ruskoj TV

MOSKVA - Srbija namerava da nastavi pregovore o stupanju u Evropsku uniju, ali neće uvoditi sankcije Rusiji, izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u intervjuu federalnom TV kanalu "Rusija 1", a prenose ruske agencije."Kada smo odlučili da vodimo pregovore sa EU, nismo govorili o uvođenju sankcija Rusiji", rekao je Nikolić a prenosi agencija TASS.

Predsednik Srbije je podvukao da društvo Srbije nije podeljeno na dva lagera - zemlja želi da održava dobre odnose i sa Rusijom, i sa EU, navodi agencija."Evropa želi da još snažnije traži od Srbije da uvede sankcije Rusiji. I moguće je da će takav pokušaj biti preduzet u najskorije vreme, jer Evropa insistira na tom delu sporazuma o pristupanju EU, u kom se govori o zajedničkoj spoljnoj politici", rekao je Nikolić u razgovoru za "Subotnje vesti" na državnoj ruskoj TV.Predsednik Srbije je kazao da EU nema zajedničku spoljnu politiku ni u jednom pitanju i zato odbijanje uvođenja sankcija Rusiji nije povod da Srbija ne bude primljena u EU.

"Evopa nema zajedničku spoljnu politiku ni po jednom pitanju. Na primer, priznanje Kosova i Metohije. Ukoliko postoji zajednička spoljna politika, kako se dogodilo da pet zemalja-članica EU ne prizna nezavisnost KiM? To su Slovačka, Rumunija, Španija, Grčka i Kipar. A to je mnogo ozbiljnije nego uvođenje sankcija jednoj državi", rekao je Nikolić.

"Ako postoje izuzeci, oni treba da postoje za sve, uključujući i Srbiju", dodao je on, komentarišući šanse za pristupanje EU u okolnostima odbijanja Beograda da uvede sankcije Rusiji.

Prenoseći da je Nikolić rekao da se Srbija ne plaši da će zbog odbijanja da uvede sankcije odložiti pristupanje EU, RIA Novosti navodi da je predsednik Srbije objasnio na koji način se sadašnja politika srpskih vlasti prema EU i Rusiji razlikuje od politike vlasti Ukrajine pre godinu dana."Deo Ukrajine želeo je sa EU, a drugi deo sa Rusijom. Srbija nije podeljena u tom smislu. Ona želi i sa Rusijom, i sa EU. I to treba da nam obezbede i Rusija, i EU", rekao je Nikolić.

Ruske agencije podsećaju da su sedam industrijski najrazvijenijih zemalja i EU uveli sankcije Rusiji pripisujući joj značajan deo krivice za ukrajinsku krizu, kao i da je Srbija od 2012. godine zvanični kandidat za stupanje u EU. Takođe, navode da će predsednik Rusije Vladimir Putin 16. oktobra posetiti Srbiju na poziv srpskog kolege i da će tokom susreta biti razmotrena ključna pitanja bilateralne saradnje, pre svega, u trgovinsko-ekonomskoj oblasti. Pored toga, navodi TAS S, Putin će učestvovati u obeležavanju 70. godišnjice oslobođenja Beograda od fašističkog okupatora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track