NJUJORK: Nikolić danas na Samitu o klimi
Foto: Beta

Radna poseta

NJUJORK: Nikolić danas na Samitu o klimi

Politika -
Srpska delegacija, u kojoj je i prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić, imaće brojne bilateralne susrete sa svetskim zvaničnicima

BEOGRAD - Delegacija Srbije koju predvodipredsednik Srbije Tomislav Nikolić boravi u radnoj poseti u Njujorku, a drugog dana posete srpski predsednik će govoriti na Samitu o klimi, dok će se Generalnoj skupštini UN obratiti u petak 26. septembra.

Srpska delegacija, u kojoj je i prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić, imaće brojne bilateralne susrete sa svetskim zvaničnicima. Kako je najavljeno, Nikolić će u Njujorku imati sastanke sa generalnim sekretarom UN Ban Ki-Munom, predsednikom Slovenije Borutom Pahorom, predsednikom Letonije Andrisom Berzinšom, predsednikom Slovačke Andrejom Kiskom, predsednikom Poljske Bronislavom Komorovskim, predsednikom Egipta Abdelom Fatahom al Sisijem, kao i sa šefovima delegacija drugih država.

Dačić je juče na specijalnoj sednici Generalne skupštine UN, posvećenoj Programu akcije Međunarodne konferencije o stanovništvu i razvoju nakon 2014, istakao da je Srbija u potpunosti posvećena ekonomskom oporavku i unutrašnjim reformama, a na globalnom nivou teži da da doprinos u realizaciji Milenijumskih ciljeva razvoja i aktivno je učestvovala u formulisanju ciljeva održivog razvoja posle 2015.

On je dodao da članstvo u Evropskoj uniji ostaje prvi spoljnopolitički prioritet Srbije, a da pristupni proces sagledavamo i kao šansu za poboljšanje uslova života građana.

Šef srpske diplomatije razgovarao je, prvog dana posete Njujorku sa ministrima insotranih poslova Kube, Gruzije i Turkmenistana.

Tokom posete Njujorku, kako je najavljeno, predsednik Nikolić i ministar Dačić učestvovaće na pratećim događajima Generalne skupštine gde će se razmatrati međunarodna pitanja od globalnog interesa, poput klimatskih promena, stanovništva i razvoja, mirovnih operacija i međunarodne borbe protiv terorizma.

Dačić će učestvovati i na nizu sastanaka regionalnih organizacija, koji se tradicionalno organizuju na marginama zasedanja Generalne skupštine, a susrešće se i sa predstavnicima i članicama OEBS u kontekstu priprema za naše predsedavanje ovom organizacijom.Ovogodišnja generalna debata 69. zasedanja Generalne skupštine otvorena je 16. septembra i trajaće do 29. septembra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track