NJUJORK: Nikolić se danas obraća Generalnoj skupštini UN
Foto: Rojters

Nastavak posete

NJUJORK: Nikolić se danas obraća Generalnoj skupštini UN

Politika -
Kako je rečeno u srpskoj delegaciji, Nikolić je izrazio spremnost da Srbija nastavi angažman u okviru mirovnih operacija UN kao konkretan doprinos međunarodnom miru i bezbednosti, kao i da se svojim stručnim kapacitetima uključi u u borbu protiv sirenja virusa ebole

NJUJORK - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić koji predvodi delegaciju Srbije u višednevnoj radnoj poseti Njujorku obratiće se danas učesnicima 69. Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Nikolić i prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić, od ponedeljka su u Njujorku imali brojne bilateralne sastanke, a predsednik Srbije razgovarao je s generalnim sekretarom UN Ban Ki-munom razgovarao jeo evropskim integracijama Srbije, dijalogu Beograda i Prištine, sanaciji štete posle poplava i drugim pitanjima.

Kako je rečeno u srpskoj delegaciji, Nikolić je izrazio spremnost da Srbija nastavi angažman u okviru mirovnih operacija UN kao konkretan doprinos međunarodnom miru i bezbednosti, kao i da se svojim stručnim kapacitetima uključi u u borbu protiv sirenja virusa ebole.

Kada je reč o borbi protiv međunarodnog terorizma, u prvom redu ISIL, Nikolić se saglasio sa ocenom pretnje koju ISIL predstavlja po region Bliskog istoka, ali i Evropu.Bana je interesovalo i predstojeće srpsko predsedavanje OEBS-om, a Nikolić ga je obavestio o spremnosti Srbije za preuzimanje predsedvanja i kapacitetu da doprinese rešavanju kriza, posebno one u Ukrajini.U tom smisilu je naglasio principijelnu podršku Srbije suverenitetu i teritorijalnom integritetu ove zemlje i u međunarodnim odnosima uopšte, što na žalost nije poštovano u slučaju naše zemlje.

Kabinet generalnog sekretara UN saopštio je da jeBan pohvalio Srbiju zbog efikasnog odgovora na katastrofalne poplave koje su je pogodile, a da je predsednik Srbije, u kontekstu Samita o klimi, posebno istakao vezu između takvih prirodnih katastrofa i klimatskih promena.Srpski predsednik otvorio je juče izložbu Viminacijum u Misiji Republike Srbije u Njujorku.

U nizu bilateralnih susreta, Nikolić je četvrtog dana posete razgovarao s predsednikom Namibije Hifikepunje Pohambom i sa predsednikom Slovačke Andrejom Kiskom. Dan ranije Nikolić je razgovarao s predsednicima Poljske i Slovenije, Borutom Pahorom i Bronislavom Komorovskim, kao i sa državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pjetrom Parolinom.Nikolić se u Njujorku prethodno sastao sa potpredsednikom Angole Manuelom Domingosom Vinsenteom i sa predsednikom Letonije Andrisom Berzinjšom.Predsednik Srbije prisustvovao je svečanom prijemu koji je za svetske lidere okupljene na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku priredio predsednik SAD Barak Obama.

Prijem je održan u utorak uveče, a Nikolić je u razgovoru sa svojim američkim kolegom zahvalio na pozivu i poručio da Srbija daje punu podršku naporima SAD u borbi protiv ISIS-a.Kako je rečeno Tanjugu u srpskoj delegaciji, Obama je zahvalio i čestitao Nikoliću na dobrom radu uz poruku da nastavi istim tempom.Šef srpske diplomatije, Ivica Dačić učestvovaće danas na sastanku "Odgovor na krizu evropske bezbednosti - uloga OEBS-a", koju organizuje Švajcarska.

Dačić je, na marginama 69. Generalne skupštine UN, održao brojne bilateralne susrete sa šefovima diplomatija Alžira, Švedske, Moldavije i Singapura, Švajcarske, Kirgistana, kao i sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Lijem.U razgovoru sa zamenikom generalnog sekretara NATO Aleksandrom Veršbouom, Dačić je istakao da je prisustvo međunarodnih snaga od ključne važnosti za stabilnost i bezbednost na Kosovu i Metohiju.

Dačić je, kako je saopštilo MSP ukazao na značaj sveukupne dobre komunikacije sa NATO, kao i na važnost konsultacija u vezi sa predstojećim predsedavanjem Srbije OEBS-u.Šef srpske diplomatije preneo je da se, u okviru razvoja saradnje Srbije i NATO u okviru Partnerstva za mir, očekuje skoro potpisivanje programa (Individual Partnership Action Plan). IPAP je najviši oblik saradnje sa NATO, a ne podrazumeva članstvo. On predviđa dijalog sa NATO o političko-bezbednosnim, vojno-odbrambenim, administrativnim i pitanjima javne diplomatije, naučnoj saradnji i planiranju u vanrednim situacijama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track