NOŽ U LEĐA: Nikolić i Ilić napali Vladu!
Foto: Zorana Jevtić

Toma i Velja razvezali jezik dok je Vučić u Kini

NOŽ U LEĐA: Nikolić i Ilić napali Vladu!

Politika -
Ministar za vanredne situacije osuo po državi da kasni sa sanacijom. U isto vreme predsednik poručio ministrima da se ugledaju na njegovu ženu

BEOGRAD - Velimir Ilić, ministar za vanredne situacije, i Tomislav Nikolić, predsednik Srbije, napali su juče Vladu Srbije da sporo radi na sanaciji posledica majskog potopa.

Ilić, koji je tokom katastrofalnih poplava ostao upamćen samo po izjavi da mu treba „vozilo što ima onu ruku za hvatanje“, obrušio se na kolege iako je i sam deo Vlade. Tako je tokom posete Ljuboviji, gde je otišao kako bi se uverio koliko je urađeno na saniranju majskih poplava, poručio da je zabrinut sporošću, pre svega državnih organa.

Silan kad šef nije tu...Velimir Ilić
Silan kad šef nije tu...Velimir Ilić

- Razočaran sam onim što sam video. Od poplava do danas skoro ništa nije urađeno. Osim onoga što je uradila lokalna samouprava svojim sredstvima, ništa od dogovorenog nije realizovano. Unakrsna paljbaNajbolji primer je rudnik „Veliki Majdan“, gde je vlasnik ispunio svoj deo ugovorenih obaveza, ali je zakazala republika i sada sve stoji. Nije urađen ni projekat za most u Trešnjici, nijedno klizište nije sanirano, nijedna kuća nije ni početa - kazao je ministar i usput dodao da će na sednici Vlade zatražiti da Kancelarija za obnovu počne da radi brže.I dok je šef Vlade Aleksandar Vučić na putu u Kini, kritikama na račun njegovog kabineta pridružio se i predsednik Srbije i njegov dojučerašnji saborac Tomislav Nikolić. Šta više, šef države je otišao korak dalje od Ilića, pa je poručio svima da se ugledaju na njegovu suprugu Dragicu.

U poplavljenom području ko na modnoj pisti Dragica i Tomislav Nikolić
U poplavljenom području ko na modnoj pisti Dragica i Tomislav Nikolić

Nikolić je juče u blizini Šapca, prilikom obilaska četiri kuće koje su uništene u poplavama, a obnovljene donacijama Fondacije Dragice Nikolić, rekao da svi treba da slede njen primer.- Mislim da je sada jasno kako se to radi i kako treba da se radi. Država će učiniti sve, biće onako kako je i obećano. Oni koji o svemu ovome razmišljaju treba da znaju da se prava građevinska sezona primiče kraju i da dolazi vreme kad možda neće moći da se uradi onoliko koliko se radilo u junu, julu i avgustu - rekao je predsednik i dodao da je organizacija njegove supruge uradila „možda više nego što je bilo moguće“.

Šta bi Srbija da joj nije Dragice...Predsednik i prva dama
Šta bi Srbija da joj nije Dragice...Predsednik i prva dama

Deli packe non-stop- Tako bi svi trebalo da obećavaju - onoliko koliko mogu da ispune i da sve što obećaju urade - dodao je „so na ranu“ Nikolić.Nikolić je već kritikovao Vladu u vezi sa sanacijom majskih poplava, kad je poručio da obnova mora ići brže, te da je trebalo angažovati veći broj volontera. „Packe“ je delio s bazena u Turskoj, gde je u tom trenutku bio na letovanju s porodicom - suprugom Dragicom i unucima.

Zoran Babić odgovorio ministru bez portfelja VELJO, ŠTO ĆUTIŠ NA SEDNICI?Zoran Babić, šef poslaničke grupe SNS, kaže za Kurir da ga iznenađuju kritike ljudi koji sede u istoj vladi, poput Velimira Ilića.- Voleo bih da je to lapsus gospodina Ilića ili pogrešno preneta izjava jer je neprimereno da Vladu kritikuje neko ko sedi u njoj. Bilo bi mnogo primerenije da je primedbe na brzinu otklanjanja štete od posledica poplava izneo na sednici Vlade i da se tamo nađe rešenje. Ovako je malo degutantno da sedite tamo i ćutite, a da kritikujete Vladu kad odete na teren. Ako je to tačno, onda je Velja Ilić kritikovao i sebe - kaže Babić za Kurir.Na pitanje da li to znači da su i Nikolićeve kritike neprimerene, Babić je bio nešto blaži:- Njegove kritike shvatam kao očinske i dobronamerne. On treba da bude korektivan faktor delovanja svih institucija i da traži više i bolje u svim oblastima. Dobro je da se on uključio u akciju gradnje domova, ali ipak nije isto graditi jednu i hiljadu kuća.

Bez komentaraILIĆ PREKINUO VEZU, NIKOLIĆEVI ĆUTEVelimir Ilić je, i ne saslušavši kojim povodom ga zovemo, prekinuo vezu kad smo se predstavili. Stanislavi Pak, savetnici za medije predsednika Srbije, poslat je SMS s konkretnim pitanjem, ali do zaključenja broja ona nije odgovorila na njih.

BlagojevićSPORE SU LOKALNE VLASTI, NE MIReagujući na Ilićeve kritike Marko Blagojević, direktor Kancelarije za obnovu i razvoj, kaže da lokalne samouprave sporo rade svoj posao.- Koliko su opštine brze u izdavanju rešenja za materijalnu pomoć za obnovu, toliko je Kancelarija brza u postupanju po tim rešenjima. Zaključno s današnjim danom, preko 6.500 porodica je dobilo novac za obnovu oštećenih kuća. Što se izgradnje kuća tiče, nije izdato više od stotinak rešenja za gradnju, od ukupno 350, koliko mi očekujemo da bude sagrađeno - ističe Blagojević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track