DONATORSKA KONFERENCIJA File: Obezbedićemo deo sredstava za obnovu!
Foto: Printscreen Tanjug

Brisel

DONATORSKA KONFERENCIJA File: Obezbedićemo deo sredstava za obnovu!

Politika -
Delegaciju Srbije predvodi predsednik Srbije Tomislav Nikolić, delegaciju Bosne i Hercegovine predsedavajući Predsedništva Bakir Izetbegović

BRISEL - Donatorska konferencija "Obnovimo zajedno" za saniranje posledica majskih poplava u Srbiji i Bosni i Hercegovini počela je danas u Briselu emitovanjem tri filma o poplavama i reakciji međunarodne zajednice.

Delegaciju Srbije predvodi predsednik Srbije Tomislav Nikolić, delegaciju Bosne i Hercegovine predsedavajući Predsedništva Bakir Izetbegović a na konferenciji učestvuju i brojni zvaničnici iz evropskih država, SAD, Japana i predstavnici međunarodnih organizacija, kao što su Ujedinjene nacije, Svetska banka, EBRD, OEBS...

Predsednik Srbije zahvalio se učesnicima Donatorske konferencije na solidarnosti i podršci Srbiji i BiH i istakao da je ponosan predsednik Srbije, zemlje čija je ispravna i čvrsta pozicija u Briselu okupila njene prijatelje.

On je obavestio učesnike konferencije da je Vlada Srbije nakon temeljnih procena i u saradnji sa EU i UN sačinila je Izveštaj i procenu štete u pogledu poplava i da ona iznosi 1,5 milijardu evra.

"Posebno su pogođeni stambeni sektor, zdravstvo, obrazovanje, poljoprivreda, sistem za odbranu od poplava, rudarstvo i energetika, proizvodnja i trgovina, vodosnabdevanje, otpadne vode i otpad, životna sredina, saobraćaj i komunikacije. Sa neposrednim posledicama poplava nosićemo se godinama, a sasvim je izvesno da će ova prirodna katastrofa izazvati recesiju u srpskoj ekonomiji", upozorio je Nikolić.

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da će obnova BiH i Srbije posle katastrofalnih majskih poplava biti moguća samo ako se bude radilo zajedno i zahvalio na solidarnosti i podršci.

"Prirodna katastrofa koja nas je zadesila nije poznavala granice, ali ni odgovori vlada nisu poznavali granice. Bilo je saradnje i solidarnosti tokom poplava, a ona se nastavila i kad se voda povukla", rekao je Izetbegović na Donatorskoj konferenciji.

Komesar za proširenje EU Štefan File je poručio da će donatori obezbediti deo sredstava za obnovu, ali da je na Srbiji i BiH, koje su pogođene poplavama, odgovornost da ta sredstva što bolje primene i najavio da će za šest meseci biti održana konferencija na kojoj će se oceniti kako su sredstva iskorišćena.

"Srbija i BiH bi trebalo da se uključe u evropski sistem civilne zaštite kako bi se usovjila najbolja praksa, harmonizovale procedure sa drzavama članicama EU i na taj način razvile kapacitete za sopstvene mehanizme zaštite", rekao je File.

Francuski šef diplomatije Loran Fabijus je ukazao da infrastrukturu oštećenu u majskim poplavama treba ne samo obnoviti, nego izgraditi kvalitetnije tako da izdrže buduće nepogode.

Evropska komesarka za humanitarnu pomoć i vanredne situacije Kristlina Georgijeva izjavila je da se sopstvenim očima uverila u posledice poplava i poručila Srbiji i BiH da nisu same u suočavanju sa posledicama majskih poplava i da je EU spremna da pomogne.

Pored predsednika Srbije, u srpskoj delegaciji je i prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, savetnik predsednika Ivan Mrkić i direktor Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenih područja Marko Blagojević, koji će predstaviti potrebe Srbije za sanaciju poplava.

Za 6 meseic biće održana još jedna konferencija na kojoj će biti rekapitulirano šta je sve urađeno sredstvima prikupljenim na današnjoj donatorskoj konferenciji. Očekuje se da do tada najurgentnije stvari budu pokrivene.

Beogradski mediji su juče preneli da je EK na konferenciju pozvala i kosovskog ministra spoljnih poslova Envera Hodžaja, što je naišlo na nezadovoljstvo Beograda. Diplomatski izvori su danas rekli da je Hodžaj otkazao učešće a da će kosovo biti predstavljeno na ambasadorskom nivou.Agendom je predviđeno da Donatorska konferencija traje do 19 sati.Nikolić se, pre konferencije, sastao sa predsednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom, kao i sa komesarom za proširenje EU.Srbija je procenila da je šteta od poplava za srpsku privredu, infrastrukturu i kuće oko milijardu i po evra, dok je Bosna i Hercegovina iznela cifru od nešto više od dve milijarde evra.

(Tanjug/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track