ODZVONILO: I Boris Tadić ruši Pajtića u Vojvodini
Foto: Zorana Jeftić

Vojvođanski premijer broji poslednje dane

ODZVONILO: I Boris Tadić ruši Pajtića u Vojvodini

Politika -
Posle decenije vlasti, lider DS će do oktobra biti smenjen glasovima svih stranaka u pokrajinskom parlamentu, uključujući i NDS

BEOGRAD - Boris Tadić, lider Nove demokratske stranke, spreman je da prekine desetogodišnju suverenu vladavinu Bojana Pajtića u Vojvodini. Pajtić će, kako saznajemo, do oktobra sigurno biti smenjen glasovima svih parlamentarnih stranaka u pokrajinskom parlamentu, koje će činiti koncentracionu vladu i u kojoj će učestvovati i Tadićev NDS. U toj vladi jedino neće biti DS, u kojem je do pre dve godine Tadić šefovao Pajtiću.Ujedinili se protiv DSPošto su se lider SVM Ištvan Pastor i predsednik SNS Aleksandar Vučić prekjuče složili da je u Vojvodini potrebno formirati koncentracionu vladu svih stranaka, koja bi imala oročen mandat, Tadićev NDS juče je saopštio da je cilj rekonstrukcije vojvođanske vlade razrešenje političke krize kako bi se što pre počelo rešavanje problema Vojvodine i njenih građana, a ne njeno produbljivanje.- NDS je odbio da učestvuje i u vladi na republičkom nivou, za koju je procenio da neće biti sposobna da efikasno rešava probleme i da radi u interesu građana, pa tako ne bismo učestvovali ni u lošoj vlasti na pokrajinskom nivou - navodi NDS i dodaje da će napustiti pregovore o rekonstrukciji vojvođanske vlade ako se DS ne stabilizuje:Koncentraciona vlada- Dok Pajtić pokreće pregovore sa NDS, funkcioneri ove stranke, poput potpredsednika DS Borislava Stefanovića, isključuju svaku mogućnost saradnje sa NDS. Politika naglih zaokreta u DS dovodi do toga da nije moguće utvrditi koji su zvanični stavovi te stranke, niti ko ih zastupa. Dok god ne budu jasni i jedinstveni stavovi DS o ovako važnim pitanjima, nemoguće je nastaviti razgovore o učestvovanju u vladi s njima.Pastor će, kako Kurir saznaje, inicirati formiranje koncentracione vlade i razgovarati sa svim stranačkim prvacima.Kontrola javnih preduzeća- Pajtić je već to odbio, ali uz SNS i SVM postoji načelna spremnost ostalih stranaka - NDS, LSV, SPS, DSS - da učestvuju u prelaznoj vladi. Njeno formiranje očekuje se do početka oktobra, kada će Pajtić biti smenjen - kaže izvor Kurira i dodaje da će „nova vlada“ raditi do godinu dana, kada slede izbori:- U međuvremenu će biti doneti novi zakoni i usaglašeni svi akti sa Statutom, ali i izvršena kontrola rada svih javnih preduzeća, fondova, agencija u protekloj deceniji Pajtićevog režima jer su izvršene velike pronevere.I sam Pajtić se izgleda pomirio sa sudbinom:- Za DS je neprihvatljiva ideja o koncentracionoj vladi u pokrajini. Ne vidim da bi ulazak SNS u vlast doneo bilo šta dobrog pokrajini. Ne mislimo da bi politički neprirodne koalicije mogle doneti bilo šta dobrog građanima.

Mogući Pajtićev naslednik... Igor Mirović
Mogući Pajtićev naslednik... Igor Mirović

Igor MirovićKORACI ZA RAZVOJ VOJVODINEPotpredsednik SNS Igor Mirović izjavio je da ta stranka želi da pokuša da napravi korake važne za razvoj Vojvodine, među njima su zakon o nadležnostima i o finansiranju pokrajine.- Čuvanje fotelja bez sagledavanja političke realnosti ne donosi ništa dobro građanima. Ako većina želi da nastavi tim putem bez dijaloga sa opozicionim strankama o ovim pitanjima, stanje će biti nepromenjeno - rekao je Mirović.

Okrenuli leđa DS... Bojan Kostreš
Okrenuli leđa DS... Bojan Kostreš

Bojan KostrešIZLAZAK IZ ĆORSOKAKAZamenik predsednika LSV Bojan Kostreš smatra da je neophodan određeni vid saradnje između svih političkih faktora u pokrajinskoj administraciji kako bi se izašlo iz ćorsokaka.- Neophodna je određena saradnja između SNS i DS - kazao je on i podsetio da je pre nekoliko meseci donet Statut Vojvodine, baš na osnovu saradnje SNS i DS i da „ne vidi razloge zašto oni ne bi i ubuduće sarađivali“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track