Oliver Ivanović: Euleksu je trebalo moje hapšenje zbog etničkog balansa
Foto: Zorana Jevtic

Predsednik Građanske inicijative SDP čeka suđenje

Oliver Ivanović: Euleksu je trebalo moje hapšenje zbog etničkog balansa

Politika -
Euleks je nasledio boljku svih međunarodnih misija na Kosovu da njihova uspešnost zavisi od stanja i odnosa sa lokalnim stanovništvom, koje 90 odsto čine kosovski Albanci, rekao je Ivanović

BEOGRAD - Predsednik Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović ocenio je da je Euleksu trebala "krupna riba" među Srbima radi "etničkog balansa" posle izveštaja Dika Martija, suđenja Dreničkoj grupi i najava formiranja specijalnog suda koji će se baviti zločinima OVK.

On smatra da je činjnica da mu nije odobreno da se brani sa slobode kaznena mera a ne mera obezbeđenja, koja ima za cilj zastrašivanje ostalih Srba.

Komentarišući razloge i ko stoji iza procesa koji se protiv njega vodi, Ivanović je ocenio da je "glavni razlog to što Euleks nije uspeo da se nametne."

"Od početka misije bio je rastrzan zbog različitih instrukcija, političkih ograničenja, promena u svom delovanju. Recimo, poštuje Ustav Kosova, a statusno je neutralan. Nasledili su boljku svih međunarodnih misija na Kosovu da njihova uspešnost zavisi od stanja i odnosa sa lokalnim stanovništvom, koje 90 odsto čine kosovski Albanci," rekao je on.

To po Ivanoviću znači "zanemariti ili minimizirati Srbe, praviti frizirane izveštaje koje većina neće osporavati", što, "sa časnim izuzecima", traje od 1999. do danas,

Doktrina stvaranja etničkog balansa u hapšenjima i osuđivanjima tek sad izlazi na videlo, dodao je on.

Ivanović je podsetio da kosovski Albanci još od 2001. traže odlazak Euleksa ili njegovo smanjenje na savetodavnu međunarodnu misiju, uz apsolutno prepuštanje izvršnih ovlašćenja.

Umesto toga pojavio se izveštaj Dika Martija, specijalno tužilaštvo, specijalni sud sa sedištem najverovatnije u Hagu, a u najavama se pominje sam vrh OVK, započelo je suđenje Dreničkoj grupi, tu su hapšenja zbog kriminalne aktivnosti sa „šengen vizama“, nekoliko korupcionaških afera u najavi, tri predsednika opštine su optužena ili osuđena, ukazuje Ivanović.

"U svemu ovome nema nijednog Srbina. Zato optužbe da je Euleks antialbanski, koje će uskoro uslediti, treba minimizirati tako što će uhapsiti „krupnu ribu među Srbima“. Tu se ja u potpunosti uklapam - posle 2012. došlo je do potpune smene generacija u politici među kosovskim Srbima, a za mene već postoji priča koja bi se mogla podgrejati," objasnio je on.

Povodom formiranja kosovske vlade Ivanović je ocenio da Srpska lista treba jasno da definiše svoje interese, ali ih ne sme postavljati kao ultimatum.

"Do povoljnih rešenja za rezervisana mesta, zajednicu srpskih opština, bezbednost Srba, pravnu sigurnost, povratak i druga pitanja mora se doći kroz dugotrajne, svakodnevne pregovore sa Albancima, strancima i kombinovano, a pre svega u koordinaciji sa zvaničnim Beogradom, ma ko činio Vladu Srbije," istakao je on.

Ivanović kaže da je razočaran što ga u zatvoru nije posetio niko od albanskih političara i zvaničnika na KiM i ističe da samo traži pravično i fer suđenje u što kraćem roku kao i da se sa njim postupa u skladu sa prezumpcijom nevinosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track