OPASNO: Erdoganova pobeda cepa Sandžak i BiH!
Foto: Zorana Jeftić

Bošnjaci na Balkanu ohrabreni posle izbora u Turskoj

OPASNO: Erdoganova pobeda cepa Sandžak i BiH!

Politika -
Bošnjački lideri od turskog vođe, „novog osmanskog sultana“, očekuju da ojača uticaj Turske na Balkanu; Erdogan: Nije samo Turska pobedila. Ovo je pobeda Bosne, Skoplja, Gaze...

BEOGRAD - Pobeda Redžepa Tajipa Erdogana na predsedničkim izborima u Turskoj, poznatog po tome što se zalaže za obnovu Otomanskog carstva, siguran je put ka jačanju uticaja te države na Balkanu, smatraju sagovornici Kurira. Konkretno, izborom bivšeg turskog premijera za novog šefa države, prema njihovim rečima, može se očekivati zaokret politike ka obnovi imperijalizma i ohrabrivanju separatizma u Sandžaku i BiH.Erdogan, poznat po tvrdnji da je „Turska Kosovo i Kosovo Turska“ i što ne može da prežali pad Otomanskog carstva, predstavlja potencijalnu opasnost po ovaj region, a to pokazuje i pobednički govor novoizabranog turskog predsednika.- Nije samo Turska pobedila, danas je pobedio Bagdad, Islamabad, Kabul, Bejrut, Bosna, Skoplje, Damask, Alepo, Erbil, Kudsa, Gaza... - poručio je on u prvom obraćanju.Pobeda Erdogana, ocenjuje analitičar Dragomir Anđelković, znači obnovu turskog imperijalizma prema Balkanu.Politički pragmatic- Treba, međutim, imati u vidu da je on politički pragmatik, te da to ne znači da će odmah, u prvoj fazi vladavine, podržati separatizam u Sandžaku i BiH. Na to može da upućuje njegov poziv Bošnjacima da žive u slozi zajedno s Hrvatima i Srbima u BiH, što je izazvalo opšte iznenađenje - kaže Anđelković i dodaje:- Ali to je samo pragmatična i lukava politika koja se zasniva na skrivenoj i dugoročnoj podršci separatizma u Sandžaku i BiH.Da turski lider ima i da će tek imati bitan uticaj na dešavanja na Balkanu, pokazale su i čestitke bošnjačkih lidera u Sandžaku, koji su pozdravili njegov dolazak na čelo Turske.- Mi se ovde u Sandžaku veoma radujemo svakom vašem uspehu i verujemo u jačanje i unapređenje mostova saradnje između Turske i Srbije na opštu dobrobit našeg naroda - poručio je Ugljanin.Pozdravi iz SarajevaBošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, koji se uključio u Erdoganovu izbornu kampanju na završnom skupu, između ostalog je kazao da je vođa koga podržavaju svi „istinski“ muslimani i da je njegova pobeda muslimanskog sveta:- Vratili ste ponos, dignitet islamskom narodu. Svi stojimo pred tobom iz poštovanja prema prvorazrednom muslimanskom lideru. Ponosni smo na tebe i svaka tvoja pobeda je i naša, pobeda ljudi u Gazi, u Kairu, u BiH, diljem islamskog sveta.Predsednik RS Milorad Dodik ocenio je da je Izetbegović time dokazao da je „poltron“ politike panmuslimanizma, zaključivši da je na delu ponovno prizivanje turskog uplitanja i vladavine.- Nije iznenađenje Izetbegovićevo poltronsko nastojanje da ovde prizove nekog snažnog muslimanskog vođu iz sveta koji bi nesumnjivo uvek bio na strani muslimana u BiH - kazao je Dodik i poručio da Erdogan primarno želi jaku i dominantnu poziciju muslimana ovde i želi BiH samo za njih.

ČINJENICEŠta je govorio Redžep Tajip Erdogan- Kunem vam se velikim Alahom, dok sam ja živ, ako bi iko na bilo kakav način dirnuo Bošnjake, imao bi protiv sebe sto miliona Turaka. Zato ne treba da čudi kada turski ratni brod uplovi u Neum jer je to znak podrške suverenitetu BiH. (12. 7. 2014)- Kad dođem na Kosovo, osećam se kao kod kuće. Imamo zajedničku istoriju kulture i civilizacije. Nemojte zaboraviti, Turska je Kosovo i Kosovo je Turska, mi smo toliko bliski da je i autor turske himne Mehmet Akif Ersoj s Kosova, iz Peći.(23. 10. 2013. na skupu u Prizrenu s premijerom Albanije Edijem Ramom i Kosova Hašimom Tačijem)- Alija Izetbegović mi je ostavio BiH u amanet, jer je Bosna ostavština Osmanlija. (jul 2012. prilikom posete BiH)

TaktičkiEKONOMSKI UTICAJIslamolog Darko Tanasković ne isključuje mogućnost da će Erdogan taktički pokušati da proširi uticaj na Balkanu:- To će uraditi ne samo kroz Albaniju i BiH već sa svim državama u regionu. I to dogovorom i prilagođavanjem političkim i ekonomskim interesima, a ne nametanjem Turske kao sile.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track