OTKAZAO UČEŠĆE: Nikolić ne ide u Belgiju zbog simbola Kosova
Foto: Beta

Obeležavanje 100. godišnjice Prvog svetskog rata

OTKAZAO UČEŠĆE: Nikolić ne ide u Belgiju zbog simbola Kosova

Politika -
Iako je bilo u planu da predsednik Republike učestvuje na tom skupu i oda poštu vojnicima zemalja pobednica u Prvom svetskom ratu, predsednik neće otputovati u Belgiju, navodi se u saopštenju

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otkazao je sutrašnje učešće na obeležavanju stote godišnjice od početka Prvog svetskog rata u Belgiji zato što će, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, na svečanosti biti istaknuti simboli Kosova.

"Iako je bilo u planu da predsednik Republike učestvuje na tom skupu i oda poštu vojnicima zemalja pobednica u Prvom svetskom ratu, predsednik neće otputovati u Belgiju. Razlog je obaveštenje koje je dobijeno od organizatora da će na svečanosti biti istaknuti simboli samoproglašene Republike Kosovo", piše u tom saopštenju.

U saopštenju se podseća da je Nikolić prisustvovao obeležavanju stogodišnjice Prvog svetskog rata u Liježu 4. avgusta gde su bila istaknuta "obeležja svih pobednica u Prvom svetskom ratu, a nisu bila obeležja samoproglašene Republike Kosovo".

"Štaviše, ta manjina nije imala ulogu u Prvom svetskom ratu, koja bi je svrstala u red pobednika i izjednačila njen tretman sa Srbijom. Isticanje obeležja samoproglašene Republike Kosovo je za Srbiju neprihvatljivo, te predsednik ne može da učestvuje u sutrašnjoj ceremoniji", navodi se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track