Pajtićev odgovor RSE: Legao sam sa ženom, ustao sam sa Koštunicom i Glišićem!
Foto: Tanjug

Reagovanje

Pajtićev odgovor RSE: Legao sam sa ženom, ustao sam sa Koštunicom i Glišićem!

Politika -
Lider demokrata zahteva izvinjenje od Radija Slobodna Evrope i novinarke Branke Trivić "zbog stresnog iskustva koje mu je priušteno"

BEOGRAD - Predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić negirao je navode Radija Slobodna Evropa (RSE) iz teksta "Pajtić koketira sa srpskim nacionalizmom" i zahteva izvinjenje "zbog stresnog iskustva koje mu je priušteno". Lider demokrata podelio je "lekcije" Slobodnoj Evropi i novinarki Branki Trivić.- Emitovali ste juče prilog pod nazivom "Pajtić koketira sa srpskim nacionalizmom" i napravili pravo čudo. Zahvaljujući vama, sinoć sam legao u postelju sa svojom ženom, a ujutru se probudio sa Koštunicom i Vladanom Glišićem iz Dveri. Zbog stresnog iskustva koje ste mi priuštili, zaslužujem izvinjenje. A bojim se da za to ima još mnogo razloga - navodi počinje Pajtić. On negira da je premijera Aleksandra Vučića optužio "za to što dostojanstvom Srbije plaća poslušnost prema EU". Predsednik DS navodi da je on rekao da "cenu njegove (Vučićeve) popularnosti plaćamo dostojanstvom", što, tvrdi ima sasvim drugačije značenje od navoda u tekstu RSE i dodaje da bi, čak i da je optužio premijera za "poslušnost prema EU", a tvrdi da nije, to bila "upravo odbrana temeljnih evropskih principa i ništa više".Jer, objašnjava, EU je zamišljena kao mirovni, građanski i ekonomski projekat ravnopravnih država, koje se slobodno udružuju i sarađuju, u čemu su saradnja i poslušnost dva sasvim različita koncepta. Pajtić navodi i primer, kad, recimo, slovački premijer Robert Fico kaže "Slovačka jeste članica EU i mi želimo da budemo disciplinovan igrač, ali to ne znači da smo ovce", da on time suptilno ukazuje na razliku između saradnje i poslušnosti.Lider demokrata u odgovoru negira i da je ikada rekao da je "srpska Srbija superiornija od evropske Srbije"."To ste jednostavno izmislili. Umesto te besmislene rečenice, rekao sam nešto sasvim drugo, a to je da prvo treba da izgradimo srpsku državu da bi ona mogla da bude evropska država. Prvo je preduslov za drugo. Ako pročitate kriterijume EU iz Kopenhagena, biće vam sve jasno", naveo je Pajtić u odgovoru Radiju Slobodna Evropa.Obraćajući se direktno autorki teksta, on kaže da joj ne može lako oprostiti nabrajanje njegovih greha i deljenje "psihijatrijskih dijagnoza" na račun predstavnika Demokratske stranke na način kako to, podseća, čini šef poslaničke grupe naprednjaka Zoran Babić. Priznaje da se zalaže za srpsko nacionalno dostojanstvo, koje, kaže, nije ništa drugo nego odraz društvenih i etičkih vrednosti, osećanje morala, časti i ponosa."Ima ga svaka evropska nacija, bez razlike. Imaće ga i svi građani Srbije, bez razlike. Zalaganje za nacionalno dostojanstvo je obaveza svakog političara u Srbiji (jednako i lidera stranaka nacionalnih zajednica), a naročito predsednika Demokratske stranke", navodi Pajtić, koji je i predsednik vojvođanske vlade.

Vojislav Koštunica
Vojislav Koštunica

On kaže da bi trebalo da ga zabrine, ali ga ipak zabavlja činjenica da Radio Slobodna Evropa štiti "Evropljanina Vučića od razularenog nacionaliste Pajtića" i pita:" Ima li išta tragikomičnije"? Navodi i da nikad nije ni pomislio, a kamoli izgovorio da za jednog ubijenog Srbina treba ubiti sto Muslimana."To je rekao Vučić. Ali to je greh koji se prašta. Ne prašta se ako misliš da tvoja država i njeni građani treba da imaju elementarno nacionalno, demokratsko i građansko dostojanstvo", naveo je.Prilog Radio Slobodne Evrope naziva uvredljivim i zato što tvrdi da "Pajtić koketira sa srpskim nacionalizmom"."To nesuvislo, dabome. Pre svega, ne koketiram. Osoba koja koketira zove se koketa. U srpskom jeziku nemamo reč 'koket'. Pošto mi, dakle, pol ne dozvoljava da koketiram ni sa kim, to ne znači da autorka ne koketira s nekim, opredeljujući se baš za ovakav termin", navodi Pajtić i dodaje da se drugi deo njegove primedbe na račun "nesuvislog naslova" tiče mnogo značajnije stvar a to je srpski nacionalizam, za koji od autorke traži objašnjenje.Ta se etiketa, dodaje, toliko prilježno lepi svemu i svačemu u Srbiji, da je prosto izgubila svako značenje.

Vladan Glišić
Vladan Glišić

"Meni se oduvek činilo da je nacionalizam privrženost sopstvenom narodu i da se manifestuje kroz poštovanje sopstvene nacije, poznavanje njene istorije i kulture i zalaganje za demokratski i nacionalni prosperitet. Pa može li onda biti da autorka sutra optuži nekog drugog predsednika neke druge stranke u Evropi da koketira s poštovanjem svoje nacije, s njenom istorijom i kulturom i poziva na nacionalni prosperitet", pita Pajtić i konstatuje da ako autorka želi da sačuva svoje dostojanstvo, to sigurno neće učiniti.Za kraj Pajtić poručuje autorki da ako već ne razume njega, sigurno će razumeti reči: "Nacija koja se ne seća šta je bila juče - ne zna ni šta je danas, ni šta pokušava da uradi".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track