Pastor: Pregovori Čanka i Tadića tragikomični
Foto: Reuters

Predsednik Skupštine Vojvodine

Pastor: Pregovori Čanka i Tadića tragikomični

Politika -
Jedini izlaz iz pat pozicije koja traje već godinama jeste formiranje koncentracione ili programske vlade, kaže lider SVM

BEOGRAD - Lider Saveza vojvođanskih Mađara i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor smatra da su pregovori o rekonstrukciji pokrajinske vlade, koje su pokrenuli lideri LSV i NDS Nenad Čanak i Boris Tadić, "u fazi tragikomedije".

"Pregovori o rekonstrukciji pokrajinske vlade, koje su pokrenuli Čanak i Tadić, u fazi su tragikomedije, kojoj se kraj ne nazire pre jeseni. Do tada će neke stvari da dozrevaju", rekao je Pastor.

On je dodao da je jedini izlaz iz pat pozicije koja traje već godinama formiranje kocentracione ili programske vlade. Prema rečima Pastora, nije realno da "u toj priči" učestvuju sve stranke, a ideja je da učestvuje značajan broj poslanika, "čak ne na nivou poslaničkih grupa, nego jednostavno uglednih poslanika".

"Prepoznajem podršku toj ideji i u najavi SNS da će oni u naredom periodu izaći sa sličnim programom u 10 tačaka. Pozdravljam to i mislim da u predstojeća dva-tri meseca ta ideja može da sazri", rekao je Pastor.Na pitanje ima li tu mesta za demokrate, Pastor je objasnio da u njegovoj ideji "ima mesta za svakoga ko prihvata rad na elementima zajedničkog zadatka da se nadvlada stranačka podeljenost i da se najzad pozabavmo svim stvarima za koje tvrdimo da su značajne, a to je bolji život građana".

Komentarišući zamerke što nije energičnije "presekao vojvođanski čvor", on je primetio da je SVM mogao da izađe iz koalicije sa DS i LSV na pokrajinskom nivou, ali bi oni, pojačani NDS, opet imali skupštinsku većinu - "tanku, ali ipak većinu".

"Vanredne izbore ne mogu da raspišem sve dok postoji većina", rekao je Pastor. On je takođe podsetio da, kad je reč o saradnji SNS i SVM na republičkom nivou, lider naprednjaka, premijer Aleksandar Vučić tu saradnju nije uslovio nikakvim potezima SMV na pokrajinskom nivou.

(Tanjug/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track