Pavićević: Između Srbije i Kosova neće biti graničnih prelaza!

Demantovao Editu Tahiri

Pavićević: Između Srbije i Kosova neće biti graničnih prelaza!

Politika -
Pavićević je naglasio "da će se, kao i do sada, na prelazima tražiti samo lična karta, ali da će taj prelazak biti znatno brži"

BEOGRAD - Na administrativnim prelazima između centralne Srbije i Kosmeta neće biti nikakvih obeležja, simbola, i to neće biti granični već administrativni prelazi, što podrazumeva dogovor tehničkih timova Beograda i Prištine pre dva dana u Briselu, izjavio je danas Dejan Pavićević, oficir za vezu Vlade Srbije u Prištini.

Pavićević je tako demantovao navode predstavnice prištinske delegacije Edite Tahiri da će se na postojećim administrativnim prelazima graditi novi granični prelazi.

"Edita Tahiri je i ranije izjavljivala mnogo toga što se kasnije ispostavilo neistinitim. Jedino je istina da se oko izgleda administrativnih prelaza dogovaramo godinu dana, a iako je prištinska delegacija predlagala nekakve rampe na njima i građevine, to nije prihvaćeno", istakao je Pavićević.

On je objasnio da su "na administrativnim prelazima, pre svega Merdaru i Jarinju, objektivno potrebna proširenja, odnosno dodatne saobraćajne trake, kao i prateća infrastruktura, kako bi se zaposlenima olakšao posao, ali i smanjilo vreme čekanja putnika i vozila".

Prvu fazu proširenja infrastukrure na administrativnim prelazima, o kojoj je dogovoreno na poslednjim pregovorima u Briselu, sprovešće srpski stručnjaci sa ekspertima iz EU, dok će druga faza podrazumevati preispitivanje da li je nešto, i šta potrebno dodati.

"Ono na šta smo posebno ponosni jeste činjenica da je Vlada Srbije iznašla način da vrati UN u ovaj proces, zato što će čitav projekat voditi agencija Ujedinjenih nacija UNOPS", konstatovao je Pavićević, koji smatra da su poslednjim dogovorom u Briselu ispravljeni mnogi nedostaci oko integrisanog upravljanja administrativnim prelazima.

Pavićević je naglasio "da će se, kao i do sada, na prelazima tražiti samo lična karta, ali da će taj prelazak biti znatno brži".

Između Kosova i centralne Srbije postoji šest administrativnih prelaza: Merdare, Jarinje, Brnjak, Bela zemlja, odnosno Mučibaba i Končulj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track