Petrović i  Elezović pod lupom zbog NIS?
Foto: Marina, Dado

Kako je opljačkana „Naftna industrija Srbije“

Petrović i Elezović pod lupom zbog NIS?

Politika -
Bivša vlast pod vođstvom DS ispumpala oko osam milijardi dinara iz naftne kompanije kako bi finansirala crne stranačke fondove

BEOGRAD - U okviru ispitivanja svih činjenica i okolnosti u vezi sa privatizacijom „Naftne industrije Srbije“, koju sprovodi specijalni istražni tim MUP, biće ispitana i uloga Dušana Petrovića i Dušana Elezovića, koji su bili članovi Upravnog odbora ove kompanije tokom privatizacije, saznaje Kurir!- Treba ispitati koja je uloga Petrovića, u to vreme potpredsednika DS, i Elezovića, predsednik IO DS. Javna je tajna da je prvi bio alfa i omega za sve finansije demokrata u Srbiji, dok je drugi vedrio i oblačio u Vojvodini. Iako pre privatizacije nisu imali formalne funkcije u NIS, bili su upućeni u to na koji način se ispumpavao i pljačkao novac iz kompanije. Skoro godinu dana pred prodaju već je bilo poznato da će naftni gigant biti prodat ruskom „Gaspromnjeftu“. I upravo u toj poslednjoj godini pred privatizaciju oko osam milijardi dinara izvuklo se kroz ugovore o konsaltingu, marketingu, donacijama, sponzorstvu i usmereno za finansiranje DS. Vedrili i oblačiliTo jednom za svagda mora da se ispita. To što neko nije bio formalno na funkciji ne znači da može da pobegne od odgovornosti. Ne želimo da upiremo prstom, ali sve vezano za privatizaciju ovog preduzeća i mutnih radnji mora biti ispitano. Stvari se moraju isterati na čistac - kaže izvor Kurira.Elezović juče nije bio raspoložen da govori o svojoj ulozi u NIS, dok Petrović, sad lider Zajedno za Srbiju, tvrdi da nije učestvovao u bilo kojem delu procesa pregovaranja ili zaključenja ugovora o prodaji NIS.- Postao sam član UO NIS tek posle zaključenja ugovora o prodaji i preuzimanja kompanije od strane „Gaspromnjefta“. Niko od nadležnih me nije pozivao - rekao je Petrović.Svesno uništili gigantaIako se u prvi mah tvrdilo da je pred prodaju Rusima imao dobitak od 2,3 milijarde dinara, izveštajima dve nezavisne revizorske kuće utvrdile su da je gubitak kompanije neverovatnih osam milijardi dinara.Angažman dve revizorske kuće KPMG i Ernst i Jang NIS je morao da plati dodatnih 200.000 evra. Posle prodaje NIS Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS, izjavljivao je da, uprkos finansijskom stanju, kompanija izvršava svoje socijalne obaveze, i da su plate povećane za 15 odsto.

Aleksandar VučićOBJAVIĆEMO SVE UGOVOREPremijer Aleksandar Vučić najavio je da će sutra predstaviti javnosti neke od ugovora, uključujući i ugovor sa Etihadom, ali i one vezane za NIS.- Na državnim organima je da utvrde činjenice koje se tiču ugovora sa NIS, odnosno da li ima ili ne elemenata krivičnog dela. Nekima je to manje važno nego zašto je Srbija bez tendera uzela 2,7 miliona evra za rekonstrukciju zgrade bivšeg „Geozavoda“. Krivi smo što smo uzeli te pare na poklon bez tendera. Toliko o malo poverenja o svemu što se uradi - ironično je rekao premijer.

Boris TadićI NIKOLIĆ I DAČIĆ BILI ZA PRODAJULider NSD Boris Tadić, koji je u to vreme bio predsednik Srbije, za Kurir je izjavio da je energetski sporazum u tom trenutku bio najbolji sporazum koji su mogli potpisati.- Kupovina NIS bila je uslov za sklapanje energetskog sporazuma. Bez ispunjavanja tog uslova, ne bi bio postignut sporazum, a Južni tok bi zaobišao teritoriju Srbije - naglasio je Tadić i dodao da nije dobio poziv od formiranog istražnog tima.- Ukoliko ga dobijem, naravno da ću se odazvati. Sporazum su podržali poslanici SNS i SPS, ali i današnji predsednik Nikolić.

Borislav StefanovićUGOVOR NIJE ŠTETAN, IDEM NA SUDPotpredsednik DS Borislav Stefanović odbacio je optužbe da je ugovor o prodaji NIS štetan po Srbiju i ocenio da je ta priča pokrenuta samo kako bi se „sakrili tajni ugovori“ sadašnje vlasti s kompanijama iz Emirata.- Odazvaću se svakom pozivu jer mi je cilj da se utvrdi istina. Ako hoće punu istragu, što ne pozovu i vrh Ruske Federacije i direktore „Gasproma“ - rekao je Stefanović.

HRONOLOGIJA /Prodaja naftne industrije/22. januara 2008.- Vlada usvojila tekst sporazuma o saradnji Rusije i Srbije kojim je predviđena izgradnja skladišta Banatski dvor, prodaja 51 odsto akcija NIS ruskom „Gaspromu“ za 400 miliona evra i dodatnih 500 miliona evra za investicije.25. januara 2008. - Rusija i Srbija su u Moskvi zaključile strateški sporazum o saradnji u oblasti nafte i gasa. 9. septembra 2008.- Skupština Srbije potvrdila energetski sporazum sa Rusijom24. decembra 2008.- Potpisan ugovor23. maja 2013.- na predlog Milana Bačevića,ministra za prostorno planiranje i rudarstvo, Vlada Srbije donela zaključak da se rudna renta od tri odsto za NIS, odnosno „Gaspromnjeft“, neće menjati do 2023.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track