PLENE IM STANOVE I KUĆE: Đilasu, Šapiću, Duliću, Elezoviću i Seniću oduzimaju imovinu
Foto: Kurir štampano

DEMOKRATE U PANICI

PLENE IM STANOVE I KUĆE: Đilasu, Šapiću, Duliću, Elezoviću i Seniću oduzimaju imovinu

Politika -
Đilasu, Šapiću, Duliću, Elezoviću i Seniću, koji su kao garanciju za vraćanje stranačkog kredita u RBV založili kuće i lokale, preti oduzimanje imovine jer DS nije vratio dug od 44 miliona dinara

BEOGRAD - Dragan Đilas, bivši lider demokrata, mogao bi uskoro ostati bez krova nad glavom, a nije isključeno ni da sudbinu beskućnika neće doživeti i njegove partijske kolege Aleksandar Šapić, Dušan Elezović i Oliver Dulić, kao i doskorašnji saborac Aleksandar Senić (prešao u NDS Borisa Tadića, prim. aut.). Ovo bi ih moglo zadesiti zbog kredita od oko 44 miliona dinara, koji zaduženi DS, s Đilasovim naslednikom Bojanom Pajtićem na čelu, ne vraća.

Razvojna banka Vojvodine (RBV) je, naime, svim sadašnjim i bivšim demokratama koji su kao garanciju za vraćanje tog zajma založili kuće i lokale - vode se na njih, firme ili roditelje, žene, rodbinu - zapretila oduzimanjem imovine jer DS ne vraća dug.- Ovim putem vas pozivamo da izmirite dospele obaveze dužnika prema banci u roku od tri dana od dana prijema opomene. U protivnom ćemo pristupiti naplati potraživanja iz založene nepokretnosti putem sudskog izvršnog postupka ili vansudskom prodajom - stoji u opomeni RBV do koje je Kurir došao.Pomoć prijatelja- Nastala je potpuna panika. Ti ljudi su zabrinuti. Oni su tada, u želji da pomognu stranci da otplati dug, dali svoje stanove, kuće u kojima žive, pod hipoteku. Sada im prete da će im to biti oduzeto jer DS nije izmirio dug, a račun je već dugo pod blokadom. Doduše, tu sadašnjeg rukovodstva nema, pa se i ne uzbuđuju mnogo - kaže izvor Kurira iz DS.Račun DS je, prema podacima NBS, 246 dana u blokadi, s dugom koji je narastao na 84,7 miliona dinara.Sekretar DS Milan Popović kaže da zna da je stiglo upozorenje - poziv iz RBV da se izmire dospele obaveze, i da će ljudima koji su dali pod hipoteku nekretnine biti oduzete ako se problem ne reši.- To je dramatično i za njih i za stranku. Za njihove porodice to bi bila katastrofa. Nadam se da se to neće desiti - kazao nam je Popović i istakao da „čine sve da se to izbegne“.- Bilo bi lepo da se probudimo ujutru i da duga nema, ali to nije moguće. Pokušaćemo da otplatu dogovorom s bankom učinimo realnom ili da uz pomoć članova DS i prijatelja stranke, kako to zakon dozvoljava, izmirimo zaostale rate kredita - navodi Popović.Vreme privilegijaDemokrate su kod RBV juna 2012. uzele kredit od 360 miliona dinara za troškove kampanje, s kamatom od 18,16 odsto godišnje i rokom otplate od šest meseci, ali bez sredstava obezbeđenja, što je privilegija jer svaka banka i za najmanji zajam firmi ili građaninu traži garanciju. Pošto ceo dug nije vraćen, DS su 4. marta 2013. blokirani računi jer je RBV pokrenula postupak prinudne naplate 335,4 miliona dinara. Kako ne bi otišle u stečaj, demokrate su ugovorile reprogram kredita i položile garanciju - svoje kuće, stanove, lokale. DS kasni sa otplatom, te je izgleda došlo vreme za naplatu.

Izvukli sePAJTIĆ I ŠUTANOVAC NIŠTA NISU ZALOŽILI ZA DSBojan Pajtić, Ðilasov naslednik i novi šef DS, nije založio svoje nekretnine. Pajtića izgleda ne dotiče preterano što bi njegove (bivše) stranačke kolege mogle ostati bez krova nad glavom. Na pozive i poruke Kurira s pitanjem ima li nameru da reši finansijske probleme i na koji način nije odgovarao. Ni Dragan Šutanovac nije dao imovinu pod hipoteku.

Veliki zalog...1. Dragan Đilas mogao bi da ostane bez stana na Vračaru2. Lokal Aleksandra Šapića u Novom Beogradu3. Oliver Dulić založio je nekoliko nekretnina u Subotici

Crno na belo... Opomena koju je RVB poslala istaknutim demokratama
Crno na belo... Opomena koju je RVB poslala istaknutim demokratama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track