PLJAČKA: Mira Marković iznela četiri milijarde dolara u Rusiju!
Foto: Kurir štampano

Udovica Slobodana Miloševića ojadila Srbiju

PLJAČKA: Mira Marković iznela četiri milijarde dolara u Rusiju!

Politika -
Diplomata Dušan Bataković otkrio da mu je ruski ambasador, na pitanje zašto Markovićevu čuva vojska, odgovorio: „Da ste vi doneli četiri milijarde dolara, i vas bi čuvala“

BEOGRAD - Informacija da je Evropska komisija ukinula uredbu kojom je zamrznuta imovina članovima porodice Slobodana Miloševića nije dotakla udovicu bivšeg predsednika Jugoslavije, jer, kako kaže, imovinu u EU nikada nisu ni imali. Upravo ta tvrdnja podgrejala je priču da je porodica Milošević famozne kiparske milijarde, kojima se nikada do kraja nije ušlo u trag, prebacila u Rusiju.O tome je nedavno govorio i diplomata Dušan Bataković, koji je otkrio da je Markovićeva u Rusiju unela čak četiri milijarde dolara. Zato, kako kaže, i ne treba da čudi što je već 11 godina u izbeglištvu u Moskvi, gde je zaštićena kao „beli medved“.Opustošena zemlja- Miloševićeva žena živi u zaštićenom objektu koji je neka vrsta „ruskog Karađorđeva“, gde je štiti ruska vojska. Pitao sam jednog ruskog ambasadora kako to da Miru Marković u Moskvi čuva vojska, da ona živi u jednom zaštićenom vekolikom objektu, ne baš kao Karađorđevo, ali povećem, van grada i da je čuva vojska. Sžaljivo me je pogledao i rekao mi: „E, dragi kolega, da ste vi doneli četiri milijarde dolara u Rusiju, i vas bi čuvala vojska“. Kad podvučete crtu, u pitanju je jedna velika državna pljačka - ispričao je Bataković.

Elitni kraj...Naselje u kom živi Mira Marković
Elitni kraj...Naselje u kom živi Mira Marković

- Srbija je više pokradena nego što su pokradene najkorumpiranije zemlje u Africi. Ako izmerite količinu novca koja je izneta iz ove zemlje, iz ove bogate zemlje, videćete da je zapravo u pitanju organizovana pljačka - rekao je on u emisiji „Ćirilica“. Advokat Borivoje Borović ide korak dalje i tvrdi da je porodica Milošević u Rusiju u stvari iznela 14 milijardi dolara.- Prema tvrdnjama bivše vlasti, oni su, preko svojih kurira, izneli prvo na Kipar, pa u Rusiju, 14 milijardi dolara. Oni sad tamo, u Moskvi, žive u svojim feudima, a njihovi kuriri su danas ovde najbogatiji tajkuni - kaže Borović pitajući se zašto više niko ne insistira na izručenju Mire Marković i Marka Miloševića.Markovićeva tokom jučerašnjeg dana nije odgovarala na naše poruke, ali njen blizak saradnik Dragan Hadži Antić za Kurir kaže da nikakve milijarde nisu iznete u Rusiju.Hadži Antić: Budalaštine- To su budalaštine. Vi niste normalni. Znate li vi koliko je to uopšte četiri milijarde? Je l‘ vam tu informaciju dao onaj lopov Dinkić? - rekao je on.Podsetimo, Markovićeva je napustila Srbiju u februaru 2003. i otišla u Rusiji, gde je dobila status izbeglice. Kad je srpsko Ministarstvo pravde tražilo njenu ekstradiciju, zahtev je odbijen uz obrazloženje da tome ne podležu izbeglice iako je bila na Interpolovoj poternici.

Vreće s propratnim pismimaNOVAC IZNOŠEN U DŽAKOVIMAZa vreme sankcija devedesetih iz Srbije je novac preko Kipra bukvalno u džakovima iznošen, nezvanično saznajemo u diplomatskim krugovima.- Naši visoki diplomatski funkcioneri s diplomatskim pasošem su u vrećama sa tzv. propratnim pismom koje se zbog toga na graničnim kontrolama ne otvaraju iznosili pare preko Kipra, a u ruske i šangajske banke. To se radilo 10 godina - priča izvor Kurira i dodaje:- I to mnogi znaju, susretali su se i mimoilazili naši ambasadori sa džakovima po avionima.Te četiri milijarde evra samo su kap u okeanu. Pitanje zašto se niko ozbiljno nije pozabavio tim slučajem.

Slobina bankarkaBORKA TAJNU ODNELA U GROBSve o iznošenju državnog novca na Kipar tokom devedesetih znala je Borka Vučić, direktorka Beogradske banke do 2001, ali je ona tu tajnu odnela u grob. Pominjalo se da je čuvena Slobina bankarka posle 5. oktobra 2000. „sklonila neke tajne papire“ koji bi mogli da pokažu gde se nalaze pare koje su iz Srbije iznošene na Kipar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track