PLJUNULI PA LIŽU: Edi Rama hoće da dođe u Beograd
Foto: Beta Ap

Ambasador Albanije se izvinjava

PLJUNULI PA LIŽU: Edi Rama hoće da dođe u Beograd

Politika -
Ambasador Iljir Bočka potvrdio da njihov MSP radi sve što je moguće kako bi došlo do posete premijera Albanije Srbiji

BEOGRAD - Ambasador Albanije u Beogradu Iljir Bočka rekao je juče da njihovo ministarstvo spoljnih poslova radi sve da premijer Albanije Edi Rama dođe u Beograd 22. oktobra, kao što je i dogovoreno.- Izražavam sažaljenje i duboko razočaranje zbog događaja 14. oktobra, pre, tokom i posle utakmice između Albanije i Srbije. Trebalo da bude samo jedna utakmica sa porukama mira i protiv rasizma. Nažalost, to je pretvoreno u jedan događaj obuhvaćen huliganizmom, ekstremizmom i jezikom mržnje - rekao je Bočka.Nema dokaza za dronOn je dodao da je veliki broj navijača, uz prisustvo najviših zvaničnika Srbije, oskrnavio nacionalnu himnu Albanije i uzvikivao preteće uzvike „ubij Šiptara, kolji Šiptara“. Ekstremističko nasilje zaslužuje da se bez ikakve nedvosmislenosti osudi od srpskih zvaničnika - istakao je ambasador Albanije.Upitan ko je upravljao dronom, ambasador je istakao da nema nikakvih indicija da je neko iz albanske delegacije.- Ta teorija mi liči na obrazloženje za propuste u očuvanju reda i mira i drugih elemenata koji karakterišu fudbalske utakmice. Mi čekamo jasne dokaze, ali ne verujem da će ih biti - rekao je on.Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, poručila je da bi Ramina poseta bila dobrodošla, ali da Brisel ne vrši pritisak da do nje i dođe.

Iljir Bočka
Iljir Bočka

Izgubilo svrhuNa zahteve novinara sa Kosova i iz Albanije da EK osudi šovinističko skandiranje srpskih navijača sa tribina i navodno maltretiranje albanske delegacije, ona je rekla da ostaje pri izjavi da su se srpske vlasti tokom utakmice profesionalno ponašale.Predrag Simić, profesor FPN, smatra da je poseta Edija Rame je sada izgubila svrhu.- Ono što se dogodilo bacilo je senku na tu posetu. Evropljani će insistirati da se poseta održi, ona će se možda i dogoditi, ali efekat koji je trebalo da postigne je mrtav - kaže Simić.

ANKETA / DA LI SRBIJA TREBA DA UGOSTI PREMIJERA EDIJA RAMU POSLE NEMILIH DOGAĐAJA NA FUDBALSKOJ UTAKMICI?Zoran Marković (52), ugostiteljDa se ja pitam, kao građanin, ne bih ugostio albanskog premijera, ali ako bih razmišljao kao političar, onda bih ga ugostio. Sukobe nikako ne treba produbljivati.Jovana Maljukanović (20), studentkinja FPNSrbija treba da primi Ramu, a dve zemlje da nađu kompromis. Sada je neophodno smiriti situaciju. Nama više nisu potrebni sukobi.Andrej Debenak (62), pravnikJedna provokacija ne sme da utiče na dugoročne odnose Srbije i Albanije. Srbija ne treba da inicira zaoštravanje odnosa, već da neguje imidž pozitivnog sistema. Jela Mitrović (55), medicinska sestraNismo mi inicirali i započeli incident, već oni i ako neko treba da snosi posledice, to je albanska strana. Ali, treba da budemo dostojanstveni i da primimo albanskog premijera.Dragomir Cupara (55), ekonomistaAlbancima treba staviti do znanja da oni stoje iza incidenta na utakmici i tu im ne smemo popustiti, ali posetu svakako ne treba otkazivati, nismo mi divljaci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja