Ponta: Bićemo vaš advokat na putu ka EU!
Foto: Tanjug Tanja Va

POSETA Rumunski premijer sa srpskim državnim vrhom

Ponta: Bićemo vaš advokat na putu ka EU!

Politika -
Viktor Ponta kazao da Bukurešt neće blokirati Srbiju niti pitanje položaja nacionalnih manjina koristiti za pritisak tokom evrointegracija

BEOGRAD - Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija očekuje da joj Rumunija bude najbolji advokat na evropskom putu, a njegov rumunski kolega Viktor Ponta uzvratio da Bukurešt nikada neće blokirati Srbiju na putu ka EU.- Međudržavni odnosi su prijateljski i Srbiji je malo koji sused tako blizak i dobar prijatelj kao što je Rumunija. Očekujemo pomoć i podršku Rumunije na putu Srbije ka EU. Plan je da u naredne četiri godine dramatično unapredimo odnose dve države - kazao je srpski premijer i ocenio da Srbija i Rumunija moraju da pojačaju ekonomsku saradnju i kroz sektor energetike i infrastrukture.

Nikolić posle sastanka sa pontom rekao da ima prostora za poboljšanje saradnje
Nikolić posle sastanka sa pontom rekao da ima prostora za poboljšanje saradnje

Izgradnja auto-putaDvojica premijera su se dogovorili da se tokom leta sastanu srpski i rumunski ministri saobraćaja i infrastrukture, kako bi razmotrili najbolje načine za finansiranje važnih infrastrukturnih projekata - izgradnju naftovoda od Konstance, preko Pančeva, do Trsta, kao i auto-puta Beograd-Temišvar u dužini od 160 kilometara. Vučić je kazao da će Srbija ispuniti sve zaključke o položaju rumunske manjine u Srbiji koje je donela mešovita komisija:- Rumuni će se osećati kao građani Srbije, ali će biti i zadovoljni odnosom srpske vlasti prema njima.Ponta je kazao da Srbija za Rumuniju „nije običan sused, već poseban prijatelj“ i poručio da će „iz sveg srca, bez ikakvog uslovljavanja“ pružiti podršku našim evrointegracijama.Nema blokade Rumunije

- Jesmo i bićemo najodlučniji advokat Srbije na evropskom putu. Bukurešt neće ni na koji način blokirati Srbiju na putu ka EU - kazao je on i poručio da Rumunija neće pitanje položaja nacionalnih manjina koristiti za pritisak na Srbiju.Predsednik Tomislav Nikolić je, posle sastanka s Pontom, kazao da je saradnja s Rumunijom odlična, ali da još ima prostora za njeno poboljšanje - kroz infrastrukturno povezivanje.

PODRŠKA Vučić se obratio radnicima topionice u Boru DAĆEMO 30 MILIONA € ZA BORVučić je sa Viktorom Pontom juče posetio i Bor. Premijer je rekao radnicima Rudarsko-topioničarskog basena Bor, koji su podržali donošenje novog zakona o radu, da će Vlada izdvojiti 30 do 40 miliona evra do kraja godine za završetak topionice i reprogram dugova, ali je zatražio od njih da s Vladom i poslovodstvom kontrolišu kako će taj novac biti utrošen. Vučić je radnicima topionice u prepunoj hali rekao, posle razgovora s poslovodstvom RTB Bor, da se Vlada našla pred izborom da proda RTB ili da uloži dodatni napor da završi topionicu i na taj način „kupi“ budućnost Basena, pa da mu onda traži strateškog partnera, ali da zadrži većinsko vlasništvo.- Ali posle ovog dodatnog ulaganja mora doći do ozbiljne kontrole poslovanja i do ozbiljnih ušteda jer država nema nova za bacanje - rekao je Vučić, koji se radnicima obratio preko megafona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track