VUČIĆ PRIMIO PONTU: Srbija očekuje podršku Rumunije na evropskom putu
Foto: Tanjug

Državne počasti za rumunskog premijera

VUČIĆ PRIMIO PONTU: Srbija očekuje podršku Rumunije na evropskom putu

Politika -
Vučić i Ponta zajedno će posetiti Bor, gde će se u hotelu na Borskom jezeru sastati sa predstavnicima udruženja Rumuna u Srbiji
1 / 6 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Premijer Rumunije Viktor Ponta započeo je danas posetu Srbiji sastankom sa predsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem.

On je rumunskog kolegu dočekao uz najviše državne i vojne počasti ispred Palate "Srbija". Nakon razgovora dvojice premijera, biće održan plenarni sastanak delegacija vlada dveju zemalja.

"Očekujem da nam Bukurešt bude najbolji advokat na evropskom putu"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija ima prijateljske odnose sa Rumunijom i da očekuje da joj Bukurešt bude najbolji advokat na evropskom putu."Naš plan je da u naredne četiri godine unapređujemo odnose Srbije i Rumunije", rekao je Vučić na pres konferenciji posle razgovora sa predsednikom Vlade Rumunije Viktorom Pontom koji boravi u poseti Beogradu.

Podsetivši da je Rumunija blizak i dobar prijatelj Srbije, te da dve države nikada kroz istoriju nisu imale probleme niti su ratovale, Vučić je rekao da dve zemlje žele da dramatično unaprede međusobne odnose, te da u tom smislu očekuje da Bukurešt bude najbolji advokat naše zemlje na putu ka EU.

"Očekujemo pomoć i podršku Rumunije na putu Srbije ka EU. Srbija može mnogo toga da nauči od Rumunije na tom putu. Osim dobrih i prijateljskih odnosa, želimo i bolje ekonomske odnose, da naša trgovinska razmena bude veća u narednim godinama", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa rumunskim premijerom Viktorom Pontom.

Vučić je istakao da posebno želi unapređenje ekonomskih odnosa dve zemlje tako da oni budu vidljivi na infrastrukturnom planu, kroz dunavsku strategiju, izgradnju naftovoda od Konstance do Trsta...Nakon više od 50 godina, u kojima, kako je rekao, nije bilo ozbiljnijih zajedničkih projekata dve zemlje, Vučić je izrazio zadovoljstvo današnjim razgovorima i zahvalnost rumunskom premijeru na tome što je njegova zemlja uvek štitila i Srbiju i srpski interes u Evropi.

"Nadam se da će to činiti i ubuduće", rekao je premijer i dodao da se sa rumunskim kolegom dogovorio da se u toku leta sastanu naši ministri saobraćaja i infrastrukture, kako bi razmotrili najbolje načine za finansiranje važnih infrastrukturnih projekata, kao što je na primer autoput između Beograda i Temišvara u dužini od 160 kilometara.Razgovaralo se i o položaju manjina u dvema zemljama, a s tim u vezi Vučić je rekao da je Srbija zadovoljna odnosom Rumunije prema predstavnicima srpske nacionalne manjine u toj zemlji.

"Obećao sam gospodinu Ponti da ćemo sve zaključke naše mešovite komisije ispuniti i da sam uveren da će Rumuni u Srbiji osećati uvek kao građani Srbije, biti zadovoljni odnosom srpske vlasti i da im niko nikada neće braniti da uče svoj jezik idu u svoje škole", poručio je Vučić i dodao da će s rumunskim kolegom danas ići i do Bora, gde će razgovarati sa predstavnicima rumunske manjine.

Vučić i Ponta će kasnije zajedno posetiti Bor, gde će se u hotelu na Borskom jezeru sastati sa predstavnicima udruženja Rumuna u Srbiji. Ponta će imati odvojen sastanak i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Premijer Rumunije je, uoči posete Beogradu, izjavio da njegova zemlja čvrsto podržava evrointegracije Srbije i novu srpsku vladu u njenim naporima za modernizaciju zemlje i sprovođenje nužnih reformi na putu ka EU.

Zvanični Bukurešt je, prema njegovim rečima, partner od poverenja na koga Beograd može da računa i koji će nastaviti da pruža podršku kako bi napori Srbije postigli očekivane rezultate.Ponta je najavio da će jedna od glavnih tema razgovora sa srpskim državnim vrhom biti iskustvo njegove zemlje u procesu evrointegracija i pristupu evropskim fondovima.

On je ocenio da bi za Srbiju bilo veoma korisno da iskoristi ta iskustva Rumunije, koja, kako je rekao, nažalost nije bila pošteđena uspona i padova.Bilateralni odnosi su, prema njegovoj oceni, tradicionalno dobri, ali ima još prostora za njihovo unapređenje, kako na ekonomskom planu, tako i zbog jedne novine - zajedničkog pristupa raznim programima i projektima koje finansira EU.Povodom glasina da bi Rumunija, jedna od pet članica EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova, mogla da promeni taj stav, Ponta je rekao da je pozicija Bukurešta po tom pitanju ostala nepromenjena i istakao da Rumunija podržava nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track