VUČIĆ: Rumunija da nam bude najbolji advokat na EU putu PONTA: Nikada vas nećemo blokirati
Foto: Tanjug

Rumunski premijer u poseti

VUČIĆ: Rumunija da nam bude najbolji advokat na EU putu PONTA: Nikada vas nećemo blokirati

Politika -
Došao sam sa jasnom porukom u Beograd - jesmo i bićemo najodlučniji advokat Srbije na evropskom putu, rekao je predsednik rumunske vlade na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Palati Srbija
1 / 2 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija ima prijateljske odnose sa Rumunijom i da očekuje da joj Bukurešt bude najbolji advokat na evropskom putu."Naš plan je da u naredne četiri godine unapređujemo odnose Srbije i Rumunije", rekao je Vučić na pres konferenciji posle razgovora sa predsednikom Vlade Rumunije Viktorom Pontom koji boravi u poseti Beogradu.

Podsetivši da je Rumunija blizak i dobar prijatelj Srbije, te da dve države nikada kroz istoriju nisu imale probleme niti su ratovale, Vučić je rekao da dve zemlje žele da dramatično unaprede međusobne odnose, te da u tom smislu očekuje da Bukurešt bude najbolji advokat naše zemlje na putu ka EU.

"Očekujemo pomoć i podršku Rumunije na putu Srbije ka EU. Srbija može mnogo toga da nauči od Rumunije na tom putu. Osim dobrih i prijateljskih odnosa, želimo i bolje ekonomske odnose, da naša trgovinska razmena bude veća u narednim godinama", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa rumunskim premijerom Viktorom Pontom.

Vučić je istakao da posebno želi unapređenje ekonomskih odnosa dve zemlje tako da oni budu vidljivi na infrastrukturnom planu, kroz dunavsku strategiju, izgradnju naftovoda od Konstance do Trsta...Nakon više od 50 godina, u kojima, kako je rekao, nije bilo ozbiljnijih zajedničkih projekata dve zemlje, Vučić je izrazio zadovoljstvo današnjim razgovorima i zahvalnost rumunskom premijeru na tome što je njegova zemlja uvek štitila i Srbiju i srpski interes u Evropi.

"Nadam se da će to činiti i ubuduće", rekao je premijer i dodao da se sa rumunskim kolegom dogovorio da se u toku leta sastanu naši ministri saobraćaja i infrastrukture, kako bi razmotrili najbolje načine za finansiranje važnih infrastrukturnih projekata, kao što je na primer autoput između Beograda i Temišvara u dužini od 160 kilometara.Razgovaralo se i o položaju manjina u dvema zemljama, a s tim u vezi Vučić je rekao da je Srbija zadovoljna odnosom Rumunije prema predstavnicima srpske nacionalne manjine u toj zemlji."Obećao sam gospodinu Ponti da ćemo sve zaključke naše mešovite komisije ispuniti i da sam uveren da će Rumuni u Srbiji osećati uvek kao građani Srbije, biti zadovoljni odnosom srpske vlasti i da im niko nikada neće braniti da uče svoj jezik idu u svoje škole", poručio je Vučić i dodao da će s rumunskim kolegom danas ići i do Bora, gde će razgovarati sa predstavnicima rumunske manjine.

Rumunski premijer Viktor Ponta izjavio je danas da Rumunija nikada neće blokirati Srbiju na putu ka Evropskoj uniji i biće najodlučniji advokat za članstvo naše zemlje.

"Došao sam sa jasnom porukom u Beogradu - jesmo i bićemo najodlučniji advokat Srbije na evropskom putu", rekao je Ponta na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Palati Srbija. On je istakao da nije samo interes Rumunije da Srbija postane članica EU, već kako je naglasio, to je interes i same unije.

"U interesu nam je da Srbija što pre postane članica EU, ali je interes Evrope da bude ujedinjena", rekao je Ponta.On je naglasio da Srbija može da nauči puno toga iz iskustva Rumunije na putu ka EU, a posebno na greškama koje je pravila.

"Želimo da učite iz naših grešaka i ubeđen sam da će Srbija vrlo brzo sprovesti reforme u oblasti vladavine prava i unapređenja ekonomije", rekao je Ponta. On smatra i da, kako je naveo, najvažniji problem u odnosima EU i Srbije nisu pregovori sa Prištinom već da je reč o tome da Srbija mora da ispuni sve neophodne evropske standarde. "Srpski narod čekaju teške i bolne promene, ali će one biti značajne i daće rezultat a to je ulazak u Uniju", rekao je rumunski premijer. On je poručio da će Rumunija "iz sveg srca, bez ikakvog uslovljavanja" pružiti podršku evrointegracijama naše zemlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track