POVRATAK DIPLOMATE: Branko Lazarević ponovo u Atini

Otpravnik poslova vraćen na dužnost

POVRATAK DIPLOMATE: Branko Lazarević ponovo u Atini

Politika -
Početkom godine „povučen“ je u Beograd radi saslušanja u Upravi kriminalističke policije zbog sumnje da je, kao šef kabineta ministra policije Ivice Dačića u vladi Mirka Cvetkovića, odavao službene tajne narko-kartelu Darka Šarića

ATINA/BEOGRAD - Otpravnik poslova Ambasade Srbije u Grčkoj Branko Lazarević, nedavno se vratio na dužnost u Atinu, nezvanično je potvrđeno u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Lazarević je početkom godine „povučen“ u Beograd radi saslušanja u Upravi kriminalističke policije zbog sumnje da je, kao šef kabineta ministra policije Ivice Dačića u Vladi Mirka Cvetkovića , odavao službene tajne narko-kartelu Darka Šarića.

U diplomatskim krugovima priča se da grčke vlasti nisu nimalo oduševljene odlukom zvaničnog Beograda da Lazarevića vrati u Atinu pre nego što se razjasne njegove veze sa Šarićem.Lazarevićev advokat Dragoljub Đorđević izjavio je za list da protiv njegovog klijenta nije podignuta optužnica i da „nema saznanja da je istraga završena“. Đorđević nije mogao da kaže zašto je i kako Lazareviću vraćen pasoš, zato što se, kako rekao „obavezao da o tome ne govori“.

Lazareviću je privremeno oduzet pasoš posle saslušanja u Upravi kriminalističke policije i Tužilaštvu za organizovani kriminal 19. februara. Tada mu je određen i pritvor od 48 sati, ali je pušten da se daljem postupku brani sa slobode. Specijalni sud mu je odredio i mere zabrane napuštanja mesta boravka bez odobrenja i prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa određenim okrivljenim i svedokom. Takođe mu je naloženo i da se svakog prvog ponedeljka u mesecu javlja određenoj policijskoj stanici.

Krivična prijava koju je tužilaštvu podnela Uprava kriminalističke policije tereti Lazarevića i još dva lica za krivična dela udruživanja radi vršenja krivičnih dela i odavanja službene tajne. Lazarević je više puta javno negirao povezanost sa narko-kartelom Šarić, kao i medijske spekulacije posle saslušanja da će biti zaštićeni svedok-saradnik. Tada je izjavio i da se „oseća nepravedno žrtvovanim“ i da „žali što nijedna dobra stvar koju je uradio za ovu zemlju, ne samo u MUP, nego i u ambasadi u Atini, nije medijski adekvatno propraćena“. Darko

Šarić koji se nalazi u pritvoru u Beogradu, početkom aprila odbio je da svedoči pred Tužilaštvom za organizovani kriminal u predistražnog postupka koji se protiv Lazarevića vodi zbog odavanje policijskih informacija o praćenju i prisluškivanju pripadnika Šarićeve narko-grupe.

Branko Lazarević je na dužnosti šefa kabineta ministra policije bio od 2008. do novembra 2012, kada je smenjen pošto je obelodanjeno da je firma DTM rilejšens, u kojoj je zajedno sa rođakom ranije imao vlasnički udeo, umešana u nelegalne poslove u vezi sa kupovinom firmi na ime Darka Šarića. Lazarević i njegov šurak Nikola Dimitrijević nisu bili u vlasničkoj strukturi ovog preduzeća u vreme objavljivanja poternice za Šarićem - Lazarević se povukao avgusta 2007, ali je Dimitrijević u januaru 2011. sporazumom o krivici osuđen zbog pranja Šarićevog novca od šverca kokaina.

Lazarević je posle smene sa mesta Dačićevog šefa kabineta poslat u Atinu na dužnost konzula.

Kombinatorika

U MIP Srbije nezvanično tvrde da, zbog specifične pravne situacije u kojoj se nalazi, Lazarević u ovom trenutku nema mnogo šanse za napredovanje u diplomatskoj službi.

Poslednji ambasador Srbije u Grčkoj Dragan Županjac opozvan je u maju 2013, a početkom ove godine mediji su najavljivali da će ga zameniti Vladimir Marić, šef kabineta bivšeg ministra inostranih poslova Ivana Mrkića. Uoči poslednjih parlamentarnih izbora u visokim državnim krugovima spekulisalo se da to mesto za sebe želi sam Mrkić, koji je posle formiranja nove Vlade Srbije, ipak, odlučio da bude savetnik predsednika Republike.

Aktuelni šef srpske diplomatije Ivica Dačić najavio je da će do kraja 2014. popuniti sva upražnjena ambasadorska mesta, uključujući i ono u Atini, s kojom Beograd ima diplomatske odnose od 1886. godine.

(Danas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track