PRAVO IZ VLADE: Medijski zakoni stigli u parlament!
Foto: Nebojša Mandić

Rasprava počinje 29. jula

PRAVO IZ VLADE: Medijski zakoni stigli u parlament!

Politika -
Predsednica parlamenta Maja Gojković će sednicu zvanično zakazati na zahtev Vlade Srbije, a pored seta medijskih zakona, na dnevnom redu sednice naći će se i predlozi ekonomskih zakona koje je takođe predložila vlada

BEOGRAD - Set medijskih zakona koje je usvojila Vlada Srbije stigao je večeras u Skupštinu i poslanici će o njima raspravljati u utorak, 29.jula.

Predsednica parlamenta Maja Gojković će sednicu zvanično zakazati sutra, na zahtev Vlade Srbije, rečeno je u kabinetu predsednice Skupštine Srbije, a pored seta medijskih zakona, na dnevnom redu sednice naći će se i predlozi ekonomskih zakona koje je takođe predložila vlada.

Pred poslanicima će se naći set medijskih zakona - Predlog zakona o javnom informisanju i medijima, Predlog zakona o elektronskim medijima i Predlog zakona o javnim medijskim servisima.

Na dnevnom redu biće Predlog zakona o privatizaciji, izmene i dopune Zakona o stečaju, izmene i dopune Zakona o postupku registracije u Agenciji za privredne registre.Setom zakona koje je vlada danas usvojila, privatizacija medija moraće da se završi do 1. jula 2015, biće ukinuta pretplata za javne servise, koji će se od 1. januara 2016. godine finansirati iz takse koja će iznositi oko 500 dinara, rekao je državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Saša Mirković.

Mirković je istakao da je posle 11 godina Srbija dobila set reformskih medijskih zakona, što je izuzetno važno za Srbiju, medije i novinare.Zakon o javnom informisanju i medijima, kako je kazao Mirković, definisaće izlazak države iz medija, a privatizacija će biti završena do 1. jula 2015. godine.

"Taj zakon će doprineti da se mnogo bolje zna vlasnička struktura medija što je ranije često bio predmet raznih debata i pitanja", istakao je Mirković.

Mirković je rekao da se pretplata ukida stupanjem na snagu ovih zakona, a da će se od 1. januara 2016. godine za RTS i RTV plaćati taksa, dok će se u međuvremenu ova dva servisa finasirati iz budžeta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track