PREDSEDAVAMO OEBSOM: Srbija će pomiriti Rusiju sa Evropom
Foto: Kurir Štampano

Značajna uloga naše zemlje

PREDSEDAVAMO OEBSOM: Srbija će pomiriti Rusiju sa Evropom

Politika -
Srbija ima mogućnost da odigra ulogu posrednika i pomiritelja Istoka i Zapada, ocenjuje gensek OEBS Canijer; U tu poziciju je dospela zbog dobrih odnosa sa Moskvom i Briselom

BEOGRAD - Preuzimanjem uloge predsedavajućeg Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju u 2015. godini Srbija ima mogućnost da odigra ulogu poštenog posrednika i pomiritelja Istoka i Zapada zbog dobrih odnosa sa Moskvom i sve boljih veza sa Briselom - ocenio je generalni sekretar OEBS Lamberto Canijer. S tim se slažu i naši poznavaoci političkih i diplomatskih prilika, koji ističu da je to jedinstvena prilika da Srbija stekne ugled i postane pouzdan partner svetskih sila.Istorijska prilikaCanijer je, naime, ocenio da veruje da će Srbija, kao predsedavajuća toj organizaciji u 2015. godini, biti u stanju da nastavi napore Švajcarske za rešavanje krize u Ukrajini, budući da ima istorijske veze sa istočnim slovenskim zemljama i odnose sa EU koji su usponu.- Srbija je u dobroj poziciji da odigra ulogu poštenog posrednika u ovim teškim uslovima razdora između istoka i zapada. To je ovoj organizaciji potrebno - neutralno liderstvo, koje drži otvorenim sve kanale komunikacije sa svim stranama. Švajcarska je to savršeno činila, a Srbija to može dobro da nastavi. Ona ima dobre odnose s Moskvom, odnose u usponu sa Briselom i tradiciju aktivnog prisustva u OEBS - rekao je Canijer na jednom od okruglih stolova Evropskog foruma u Alpbahu, u zapadnoj Austriji.Da je ovo istorijska prilika koja se Srbiji neće pružiti u narednih pedesetak godina, smatra i Vladislav Jovanović, bivši ambasador i ministar spoljnih poslova.Klizav teren- Uloga Srbije kao posrednika između istoka i zapada je nešto što će svi želeti i očekivati, i za našu zemlju će biti veliki izazov da odgovori na sve zahteve. Treba očekivati posredne pokušaje zapada da nastavi pritisak na Rusiju, pa i preko OEBS. Sa druge strane, Rusija će očekivati da se ova organizacija postavi neutralno i da se ne pretvori u instrument zapada. Biće to klizav teren, ali i pogodna prilika da Srbija angažuje sve svoje političke i diplomatske kapacitete kako bi bila interesantna i dobra i za jednu i drugu stranu i stekla uvažavanje velikih sila - kaže Jovanović za Kurir.Predrag Simić, profesor na FPN, kaže da Srbija ima kapacitet da ispuni ove težnje i da je predsedavanje OEBS „džek-pot“ za našu zemlju.- U Srbiji još gori impuls nesvrstanih, a biće potrebno mnogo opreza jer će se Srbija naći na vetrometini zahteva. Biće to za nju hod po minskom polju. Ukoliko uspemo da odigramo sve kako treba, na kraju zasedanja Srbija će izaći sa povećanim ugledom, političkim i diplomatskim, i kao pouzdan posrednik između istoka i zapada - zaključuje Simić.

IskustvoU TIMU ZA OEBSMRKIĆ ILI JEREMIĆMinistarski savet OEBS je 10. februara 2012. godine odredio da Srbija predsedava OEBS u 2015. godini, u sklopu zajedničke kandidature sa Švajcarskom, koja predsedava u 2014. godini. Formirana je Radna grupa Ministarstva za predsedavanje Srbije OEBS, a prema pisanju medija, postoji mogućnost da u timu bude i Ivan Mrkić, savetnik predsednika Tomislava Nikolića, ili Vuk Jeremić, direktor Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track