Predsednik Nikolić na otvaranju generalne debate
Foto: Rojters

Generalna skupština UN

Predsednik Nikolić na otvaranju generalne debate

Politika -
Predsednik Srbije juče je učestvovao na Samitu o klimi

NJUJORK - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić prisustvovaće danas u Njujorku otvaranju generalne debate 69. redovnog zasedanja Generalne skupštine UN, a tokom dana će imati čitav niz bilateralnih sastanaka.

Nikolić će razgovarati sa generalnim sekretarom UN Ban Ki-munom, potpredsednikom Angole Manuelom Domingosom Vinsenteom, predsednikom Letonije Andrisom Berzinjšom predsednikom Poljske Bronislavom Komorovskim.

Takođe, imaće odvojene susrete i sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom, državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pjetrom Parolinom.Liderima okupljenim na generalnoj debati danas će se obratiti predsednik SAD Barak Obama, generalni sekretar UN, francuski predsednik Fransoa Oland i drugi, dok je obraćanje predsednika Srbije predviđeno za sutra.

Nikolić je juče učestvovao na Samitu o klimi.On je imao i odvojene susrete sa predsednikom Filipina Benignom Akinom III i sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom al-Sisijem.U razgovoru sa predsednikom AkinomNikolić je istakao da su odnosi između Srbije i Filipina izvanredni i zahvalio se na principijelnom stavu Filipina o nepriznavanju KiM, rečeno je Tanjugu u delegaciji Srbije.

"Svetska kriza se odrazila na našu ekonomiju, ali mi nismo gubili vreme u sprovođenju reformi, i region je sada umesto poprišta postao mesto saradnje i povoljnog mesta za investicije", istakao je Nikolić.Predsednik Filipina je izrazio spremnost njegove zemlje za intenziviranje ekonomske saradnje sa Srbijom.Predsedniku Egipta Abdel Fatahu al-Sisiju, Nikolić je preneo da Srbija želi da intenzivira saradnju sa Egiptom istakavši da dve zemlje imaju diplomatske odnose već 106 godina.

"Srbija je vaš veliki prijatelj. Mi želimo da budemo članica EU i da uredimo svoju državu, ali uvek iznosimo svoj stav. Nas stav je mir u svetu i želimo maksimalno tome da doprinesemo", poručio je predsednik Srbije.Izrazivši zadovoljstvo zbog susreta sa predsednikom Srbije, egipatski predsedni Al Sisi je rekao da Egipat želi da nastavi tradiciju prijateljstva dve zemlje.

"Znači nam činjenica da priznavanje Kosova nije ugrozilo naše prijateljstvo. Egipat neće razvijati odnose sa Kosovom", rekao je on.Predsednik Srbije je juče razgovarao i sa privrednicima iz Amerike.Nikolić je učestvovao i na prijemu koji za lidere tradicionalno priređuje američki predsednik Barak Obama.Ovogodišnje 69. zasedanje Generalne skupštine UN počelo je 16. septembra i trajaće do 29. septembra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track