PREMIJER ALBANIJE: Velika Albanija je prastari strah Srbije i susednih zemalja!

Edi Rama o dolasku

PREMIJER ALBANIJE: Velika Albanija je prastari strah Srbije i susednih zemalja!

Politika -
Sigurno je da postoje teškoće, ali postoji i dobra volja da se one prevaziđu. Ono što se dogodilo nakon fudbalske utakmice u Beogradu pokazalo je koliko je labilan mir u našem regionu, navodi premijer Albanije

BON/BEOGRAD - Albanski premijer Edi Rama rekao je da odlaganje njegove posete Beogradu nije bilo odbijanje, navodeći da su se on i predsednik srpske vlade Aleksandar Vučić usaglasili da do nje, umesto planiranog 22. oktobra, dođe 10. novembra.

"Mi smo se nakon dugog telefonskog razgovora usaglasili da to bude 10. novembar. Dakle, to nije bilo odbijanje. Sigurno je da postoje teškoće, ali postoji i dobra volja da se one prevaziđu. Ono što se dogodilo nakon fudbalske utakmice u Beogradu pokazalo je koliko je labilan mir u našem regionu i koliko je lako vratiti se starim navikama", rekao je Rama u intervjuu za nemački list Frankfurter algemajne cajtung (Frankfurter Allgemeine Zeitung).

Kako prenosi Dojče vele (Deutsće Welle) u emisiji na srpskom, Rama je ocenio da se sto godina nakon početka Prvog svetskog rata prvi put u zajedničkoj istoriji Balkana dešava "da ne postoje ozbiljni konflikti, a to je mnogo važnije nego sukobi tokom jedne fudbalske utakmice". Na pitanje novinara kakav je stav albanske vlade o velikoalbanskom nacionalizmu koji jača kako u Albaniji, tako i na Kosovu, kao i na područjima naseljenim Albancima na jugu Srbije, Crne Gore i severne Grčke, Rama je rekao da je "velika Albanija u prvom redu prastari strah Srbije koji se povremeno pojavljuje i u susednim zemljama".

"Velika Albanija nije naš projekat, baš kao ni komadić tkanine sa albanskim simbolima, sa našom zastavom ili zastavom bilo koje druge Albanije, koji je leteo iznad beogradskog stadiona, a što smo, navodno, mi isplanirali", kazao je albanski premijer. On je dodao da je stvarni projekat Albanije velika Evropa.

"Albanci u Albaniji, na Kosovu, u Makedoniji, u Srbiji, u Crnoj Gori, u Grckoj nikada nisu bili problem za druge, već su, naprotiv, uvek nastojali da drugi ne budu problem za njih, da ih ne proteruju, da ih ne marginaliziraju ili diskriminišu na etničkoj osnovi... Velika Albanija je mit koji održavaju oni koji taj mit žele da koriste protiv Albanaca", naveo je Rama.

Rama je trebalo, kao prvi albanski premijer posle 68 godina, da poseti Beograd 22. oktobra, ali je to dovedeno u pitanje nakon incidenta sa dronom koji je nosio zastavu velike Albanije na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija 14. oktobra u Beogradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track