Premijer Rumunije danas sa državnim vrhom Srbije

Zvanična poseta

Premijer Rumunije danas sa državnim vrhom Srbije

Politika -
Uoči posete Viktor Ponta je poručio da Rumunija čvrsto podržava evrointegracije Srbije i novu srpsku Vladu u njenim naporima za modernizaciju zemlje i sprovođenje nužnih reformi na putu ka EU

BEOGRAD - Predsednik Vlade Rumunije Viktor Ponta boravi danas u poseti Beogradu, u okviru koje će se sastati s državnim vrhom Srbije.Ponta će početi posetu razgovorom s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, posle kojeg će biti održan plenarni sastanak delegacija vlada dveju zemalja, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Nakon sastanaka će uslediti izjave za medije dvojice premijera. Ponta će razgovarati i s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, navedeno je u saopštenju pres službe predsednika.

Vučić i Ponta će zajedno posetiti Bor, gde će se u hotelu na Borskom jezeru sastati s predstavnicima udruženja Rumuna u Srbiji. Predviđeno je da se premijeri i posle tog sastanka obrate medijima.

Uoči posete Ponta je poručio da Rumunija čvrsto podržava evrointegracije Srbije i novu srpsku Vladu u njenim naporima za modernizaciju zemlje i sprovođenje nužnih reformi na putu ka EU.

Upitan s kakvom porukom dolazi u Beograd, on je odgovorio:

"Kao što je i prirodno izmedu prijatelja i veoma dobrih partnera, glavna poruka je poruka uvažavanja i podrške novoj vladi Srbije u njenim namerama i naporima za modernizaciju zemlje i za implementaciju neophodnih reformi u procesu evropske integracije Srbije."

On je rekao da će jedna od glavnih tema razgovora u Beogradu biti iskustvo njegove zemlje u procesu evrointegracija i pristupu evropskim fondovima i ocenio da bi za Srbiju bilo veoma korisno da iskoristi ta iskustva Rumunije.

"Smatram da je veoma bitno za Srbiju da uči iz iskustva Rumunije i uveravam vas da ćemo, što se nas tiče, pružiti svu institucionalnu i profesionalnu podršku koju zahteva ovo izuzetno važno pitanje", poručio je on.

Bilateralni odnosi su, prema njegovoj oceni, tradicionalno dobri, ali ima još prostora za njihovo unapređenje, kako na ekonomskom planu, tako i zbog jedne novine - zajedničkog pristupa raznim programima i projektima koje finansira EU. Ponta je napomenuo da te nove mogućnosti mogu da doprinesu stvaranju još veće uzajamne bliskosti, posebno na nivou lokalnih zajednica.

Na pitanje kako vidi položaj rumunske manjine u Srbiji, Ponta je odgovorio da "postoje neki izazovi" kada je reč o pristupu obrazovanju, medijima i veroispovesti na maternjem jeziku. Povodom glasina da bi Rumunija, jedna od pet članica EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova, mogla da promeni taj stav, Ponta je rekao da je pozicija Bukurešta po tom pitanju ostala nepromenjena i napomenuo da je poštovanje međunarodnog načela suvereniteta jedan od osnovnih elemenata na kome se temelji međunarodni poredak.

"Rumunija podržava nastavak dijaloga Beograda i Prištine, koji je omogućila EU. U formiranju stava Rumunije i fleksibilnosti stavova uzete su u obzir pozitivne evolucije zabeležene u dijalogu, ali bez posledica po neutralni stav po pitanju statusa pokrajine", rekao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track