PROPUST OBAVEŠTAJACA: Hitna reforma rada službi bezbednosti
Foto: Dado đilas

Stručnjaci tvrde da je dron ogroman propust

PROPUST OBAVEŠTAJACA: Hitna reforma rada službi bezbednosti

Politika -
Uprkos činjenici da se unapred znalo da će u loži na meču između Srbije i Albanije sedeti predsednik Nikolić, službe zatajile i sreća što nije bilo krvi do kolena, kažu kriminolozi

BEOGRAD - Provokacija albanskih službi bezbednosti, koja je dovela do velikog incidenta na fudbalskoj utakmici Srbije i Albanije, pokazala je velike propuste u radu naših obaveštajaca. Da su srpski bezbednjaci zatajili, slažu se gotovo svi stručnjaci, koji ocenjuju da dron sa zastavom velike Albanije na terenu treba da nam posluži za nauk.- Unapred se znalo da će u VIP loži sedeti predsednik države Tomislav Nikolić, što je već samo po sebi dovoljno da moraju da budu obavljene ozbiljne provere i pripreme. Činjenica je da crkva u Humskoj ulici, sa čije je kupole pušten dron koji je nosio zastavu velike Albanije, nije mnogo udaljena od stadiona. Na tom mestu mogao je da bude i snajperista - objašnjava za Kurir kriminolog Zlatko Nikolić. Scenario s bespilotnom letelicom morao je da bude predviđen, smatra on, naročito jer ovo nije prvi put da se ona koristi u slične svrhe. Albanski novinari govorili su da su „znali da se priprema nešto veliko“, a premijer Aleksandar Vučić izjavio je da je tri sata pred utakmicu upozorio predstavnike EU da se priprema incident. Ipak, dron je uleteo u teren.- Moglo je da bude krvi do kolena! A da li je sve osmišljeno u Vašingtonu, Tirani ili na nekom trećem mestu, potpuno je svejedno. Iz svega ovoga treba da naučimo ponešto - dodaje Zlatko Nikolić.Njegov kolega Dušan Davidović kaže da je posle svega neophodno da se preispita delovanje onih koji nisu uradili svoj posao.- Ova situacija trebalo bi da se prostudira hladne glave, analitički. Ne mislim da odmah treba „seći glave“, jer možda nije stvar u ljudima koji rukovode, već u načinu na koji naše službe rade - kaže Davidović.(J. S.)

PolicijaDRON JE PRONAĐENMinistar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović potvrdio je juče da je policija pronašla dron kojim je zastava velike Albanije spuštena na teren tokom utakmice. Bespilotna letilica, kako je naveo, poslata je na veštačenje kako bi se odredio proizvođač, kao i gde je kupljena, saopštio je MUP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track