PROVOKATOR MUSLIU: Jug Srbije da se pripoji Kosovu
Foto: Beta Ap

Bivši politički komandant OVK

PROVOKATOR MUSLIU: Jug Srbije da se pripoji Kosovu

Politika -
Lider Pokreta za demokratski progres traži poseban tretman za članove OVK kojim je rukovodio, a preti otcepljenjem Preševske doline. Poslanik Milovan Drecun mu poručio da je za Albance bolje da se okane zapaljivih poruka

BEOGRAD - Jonuz Musliu, nekadašnji politički komandant Glavnog štaba Oslobodilačke vojske Bujanovca, Preševa i Medveđe i jedini kandidat za novog predsednika Nacionalnog saveta Albanaca, skandaloznim izjavama provocira javnost i preti da će aktuelizovati referendum iz 1992. godine, kojim se traži da se mesta u kojima žive Albanci na jugu Srbije pripoje Kosovu!

Umesto uniforme obukao odelo... Jonuz Musliu
Umesto uniforme obukao odelo... Jonuz Musliu

Musliu, inače i predsednik Skupštine opštine Bujanovac i lider Pokreta za demokratski progres, poslao je juče otrovne strelice ka Srbiji:- Tražićemo da se bivši pripadnici Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe tretiraju kako treba, tražićemo beskompromisnu upotrebu zastave i nacionalnih simbola, da se udžbenici na albanskom jeziku nabavljaju iz Prištine i Tirane, a razgovaraće se i o referendumu iz 1992 - zapretio je Musliu.Reagujući na ovu izjavu, Milovan Drecun, predsednik Odbora Skupštine Srbije za KiM, poručio mu je da se mane zapaljivih, destabilizujućih i neprimerenih poruka.- Umesto toga, treba da se okrene budućnosti i bori za što bolji položaj albanske zajednice, i imaće punu podršku državnih organa. Poručujem mu da razmišlja o zajedničkom životu Srba, Roma i Albanaca na tom području, da ne stvara dodatne pukotine i netrpeljivosti, koje dovode do incidenata, i da shvati da prekrajanje granica Srbije nije moguće jer to ne želi ni velika većina Albanaca na jugu Srbije, pa ni međunarodna zajednica - upozorava Drecun.Zoran Dragišić, profesor Fakulteta bezbednosti, ocenjuje za Kurir da je ovakav zahtev Musliua opasan i čista provokacija.- Bio je na čelu terorističke formacije, koja je samo iz političkih razloga kasnije pomilovana. Oni bi trebalo da budu krivično gonjeni i da budu u zatvoru - kaže Dragišić.Albanci sa juga Srbije su se 1. marta 1992, u vreme raspada bivše Jugoslavije, na referendumu organizovanom u Bujanovcu, Preševu u Medveđi skoro plebiscitarno izjasnili za prisajedinjenje sa Kosovom.

Provokacije na KiMÐURIĆ: VIŠE OD 30 INCIDENATA ZA DVE NEDELJEDirektor Kancelarije za KiM Marko Ðurić upozorio je da je u poslednje dve sedmice nad Srbima i njihovom imovinom na KiM bilo više od 30 incidenata i da niko od počinilaca nije otkriven.- Incidenti su učestali posle utakmice Srbija-Albanija u Beogradu - upozorio je Ðurić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track