PUCA NA NOVU FOTELJU: Tadić hoće da bude premijer Vojvodine
Foto: Zorana Jeftić

Bivši šef države ponovo pokazuje ambicije

PUCA NA NOVU FOTELJU: Tadić hoće da bude premijer Vojvodine

Politika -
Lider NDS tražio od Bojana Pajtića mesto pokrajinskog premijera, a zauzvrat bi njegova stranka podržala ostanak DS na vlasti u Vojvodini

BEOGRAD - Boris Tadić, lider NDS i bivši predsednik Srbije, želeo bi da nasledi Bojana Pajtića na mestu predsednika Vlade Vojvodine, otkriva Kurir!Tadić je, kako saznajemo, tražio da mu Pajtić, kome je do pre dve godine šefovao u DS, prepusti funkciju pokrajinskog premijera. Lider demokrata je taj predlog bez razmišljanja odbio.Pada u oktobru- Tadić je tražio od Pajtića da bude vojvođanski premijer, a zauzvrat bi NDS podržao vlast demokrata u pokrajini. Naravno da Pajtić nije mogao to da prihvati. Suština je u političkoj igri. Tadić je tako pred Pajtića postavio nemoguć uslov, za koji je unapred znao da će biti odbijen, a to će iskoristiti kao izgovor da uđe u pregovore sa SNS o promenama u Vojvodini - navodi izvor Kurira iz vrha DS i dodaje da se to već vidi jer je sve izglednije da Pajtić neće uspeti da se zadrži na vlasti.Pajtić će, kako je Kurir pisao, do oktobra sigurno biti smenjen glasovima svih parlamentarnih stranaka u pokrajinskom parlamentu, izuzev DS, koje će činiti „novu vladu“ i u kojoj će, sve je realnije, učestvovati i Tadićev NDS. Zvanično, NDS je nedavno saopštio da će prekinuti pregovore sa DS o Vojvodini zbog izjava potpredsednika demokrata Borislava Stefanovića o Tadiću.Razrađen scenarioDok Bojan Pajtić juče nije želeo da govori o ambicijama bivšeg šefa, u NDS, kako se očekivalo, tvrde da Tadić nije tražio premijersku funkciju.- Potpuno neistinita i besmislena informacija - rekla je Tadićeva savetnica za medije Marina Komad.Inače, Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine i lider SVM, zadužen je da vodi „proces“ o rekonstrukciji pokrajinske vlasti i iniciraće razgovore s liderima svih partija, koji će početi već sledeće sedmice. Prethodno su se on i lider SNS Aleksandar Vučić složili da je u Vojvodini potrebno formirati koncentracionu vladu Pajtić je u startu odbio predlog, saopštivši da je za DS ta ideja neprihvatljiva.

Boris Tadić i zvanično registrovao svoju stranku NDS JE JEDINA PRAVA OPOZICIJALider NDS Boris Tadić juče je zvanično registrovao svoju političku organizaciju kao stranku, a do sredine oktobra održaće neposredne stranačke izbore.- NDS počinje da stvarno postoji i mi smo jedina prava opozicija vlasti u Srbiji. Ona je formirana da bi rešavala probleme s kojima se Srbija suočava i da bi sabrala iskustva mnogih ljudi koji jesu ili nisu radili u političkim strankama. Pažljivo ću birati ljude s političkim iskustvom i nove kadrove jer sam u prošlosti platio političku cenu zbog nedovoljno strogih kadrovskih odluka. Platio sam političku cenu jer nisam imao vremena da izbacim sve koji su loše radili i od takvih transfera nikada neće biti velike koristi - naglasio je Tadić i dodao da ne želi da po svaku cenu ulazi u vlast u Vojvodini s nepouzdanim partnerima i da će sačekati da vidi kakva je zapravo stvarna politička pozicija svih zainteresovanih aktera.

Slamka spasaDS ZA PREGOVORE SA NDSPokrajinski odbor DS jednoglasno je usvojio dokument o rekonstrukciji vojvođanske vlade, koji su prethodno usaglasile tehničke grupe te DS, LSV i NDS. Osim što je predložen nastavak razgovora o rekonstrukciji pokrajinske vlade, DS je ponovio da neće ulaziti u koncentracionu vladu i da ni na koji način neće sarađivati s naprednjacima. DS i LSV pregovarali su sa NDS kako bi vladajuću koaliciju proširili tom strankom.Zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš izjavio je da će se GO te stranke, najverovatnije početkom septembra izjasniti o rekonstrukciji vojvođanske vlade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track