PUTIN: Srbija bila i ostaje jedan od ključnih partnera Rusije
Foto: REUTERS

Uoči posete Beogradu

PUTIN: Srbija bila i ostaje jedan od ključnih partnera Rusije

Politika -
Ruski predsednik je ocenio da su "danas rusko-srpski odnosi u usponu" kao i da je zadovoljan doslednim razvojem ekonomskih veza

BEOGRAD - Srbija je uvek bila i ostaje jedan od ključnih partnera Rusije na jugoistoku Evrope. Naše zemlje i narode ujedinjuje viševekovna tradicija prijateljstva i plodne saradnje, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin, uoči posete Beogradu.

U intervjuu dnevnom listu Politika, Putin je ocenio da su "danas rusko-srpski odnosi u usponu". "To mi je omogućilo da sa predsednikom Tomislavom Nikolićem 2013. potpišem međudržavnu Deklaraciju o strateškom partnerstvu koja je potvrdila zajedničko usmerenje prema razvoju sveobuhvatne saradnje u svim ključnim oblastima", kazao je Putin dodajući i sledeće: "Podržavamo aktivne političke kontakte tokom kojih sa poverenjem razmatramo aktuelna bilateralna pitanja i međunarodne probleme, dogovaramo se o zajedničkim koracima.

Na pitanje da li je zadovoljan sadašnjim stepenom saradnje sa Srbijom, Putin je za Politiku rekao "zadovoljni smo doslednim razvojem ekonomskih veza, čemu doprinosi i postojeći režim slobodne trgovine između naše dve zemlje. U 2013. uzajamna robna razmena se povećala za 15 odsto i iznosila je 1,97 milijardi dolara , a samo posle prve polovine 2014. robna razmena je povećana za još 16,5 odsto. Procenjujemo da će vrednost robne razmene , prema rezultatima iz prve polovine ove godine, iznositi dve milijarde dolara.

Putin je rekao i da su ubeđeni da će projekat „Južni tok” bitno doprineti energetskoj bezbednosti Evrope. Od toga će koristi imati svi - i Rusija, i evropski potrošači, uključujući Srbiju.

(Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track