PUTIN U SRBIJI: Od posete groblju Oslobodiocima Beograda do vojne parade!

Plan posete

PUTIN U SRBIJI: Od posete groblju Oslobodiocima Beograda do vojne parade!

Politika -
Putin će najpre sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem položiti vence na groblju Oslobodiocima Beograda, a potom otići u Palatu "Srbija" gde će biti organizovan svečani doček

BEOGRAD - Predsednik Rusije Vladimir Putin boravi danas u poseti Srbiji tokom koje će razgovarati sa zvaničnicima i prisustvovati vojnoj paradi povodom 70 godina od oslobađanja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Putin će najpre sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem položiti vence na groblju Oslobodiocima Beograda, a potom otići u Palatu "Srbija" gde će biti organizovan svečani doček. Nakon toga je predviđen sastanak "u užem sastavu" sa Nikolićem, zatim sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, a biće održani i razgovori na nivou delegacija.

Tokom Putinove posete Beogradu biće potpisan i paket od devet dokumenata u oblasti vojno-tehničke saradnje, energetike i železnice, najavio je pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov. U sastavu ruske delegacije biće ministar energetike Aleksandar Novak, šef Gasproma Aleksej Miler, šef Federalne carinske službe Andrej Beljaninov, ministar za vanredne situacije Vladimir Pučkov i šef Federalne migracione službe Konsantin Romadanovski.

Prema najavama Kremlja, na dnevnom redu će biti međunarodni problemi, pitanja trgovinsko-ekonomske i druge saradnje sa Srbijom. Biće, takođe, razmotrena pitanja koja se tiču regionalnih odnosa, i verovatno će Srbi informisati kako se kod njih odvija proces pridruživanja EU, dodao je Ušakov. Prema najavama iz Beograda, predsednik Nikolić će uručiti Putinu Orden na velikoj ogrlici, a ruski predsednik će na kraju posete prisustvovati vojnoj paradi "Korak pobednika".

Ruski predsednik iz Beograda putuje u Milano gde će učestvovati na samitu Evropske unije i azijskih zemalja. To će biti prva prilika za susret Putina sa evropskim kolegama od juna kada je u Francuskoj prisustvovao obeležavanju iskrcavanja saveznika u Normandiji. Ukrajinski predsednik Petro Porošenko koji takođe učestvuje na samitu, očekuje da se sastane sa Putinom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track