Rama: Odnos sa Beogradom je u embrionalnoj fazi
Foto: Rojters

Uoči posete Srbiji

Rama: Odnos sa Beogradom je u embrionalnoj fazi

Politika -
Albanski premijer je naveo da je 2014. dosad najbolja godina za Balkan i njegovu istoriju i ukazao da "taj trenutak ni u kom slučaju ne sme da se propusti"

BON - Albanski premijer Edi Rama ocenio je da se odnosi između Beograda i Tirane, posle nedavnih dešavanja na beogradskom stadionu, nalaze u "embrionalnoj fazi" i izrazio uverenje da zemlje Balkana zajedno mogu da krenu napred ka ujedinjenoj Evropi.

"Svako može da vidi da se odnosi (Beograda i Tirane) posle najnovijih dešavanja na beogradskom stadionu nalaze u nekakvoj embrionalnoj fazi. Više od jednog veka nije bilo saradnje, politički odnosi bili su svedeni na minimum i jedino čega se ljudi sećaju jesu rat, sukobi i suprotnosti", rekao je Rama u intervjuu za "Dojče vele".

Na pitanje da li su predstavnici srpske i albanske elite uopšte u stanju da vode dijalog, albanski premijer je naveo da je 2014. godina do sada najbolja godina za Balkan i njegovu istoriju i ukazao da "taj trenutak ni u kom slučaju ne sme da se propusti".

"Čvrsto verujem da zajedno možemo da krenemo napred. Odlučan sam da preduzmem sve kako bih sprečio da nam prošlost stane na put ka ujedinjenoj Evropi", istakao je, objasnivši da je taj mir postignut tako što su se narodi ovog regiona opredelili za Evropu.

"Ipak, to je i krhki mir, ali istovremeno i veliki mir, da bi samo jedan jedini narod u regionu mogao da ga iznese na plećima. Iz tog razloga moramo zajedno, ruku pod ruku, da idemo sa ujedinjenom Evropom", napomenuo je premijer Rama.

Na pitanje zašto je odložena njegova poseta Beogadu koja je prvobitno bila planirana za ovu sedmicu, albanski premijer je odgovorio da nakon kvalifikacione fudbalske utakmice protiv Albanije i dešavanja na terenu i van stadiona, Srbija više nije bila spremna da se ostane kod dogovorenog datuma.

"Premijer Vučić me je pozvao kako bi mi preneo svoje viđenje događaja, a ja sam mu preneo svoje tačke gledišta, koje su bile u potpunoj suprotnosti sa njegovim. Ali složili smo se da je potrebno gledati napred i da je neophodno nastaviti proces, koji je inicirala nemačka kancelarka Angela Merkel 28. avgusta na konferenciji o Zapadnom Balkanu u Berlinu", rekao je Rama.

U odgovoru na pitanje da li je zastava "velike Albanije" koju su albanski fudbaleri, na koje je rekao da je ponosan, branili na terenu - albanska zastava, Rama je rekao da to nije ni albanska nacionalna zastava, a ni zastava neke "velike Albanije", već "leteća avet koju su i Albanci prvi put videli".

On je izrazio čuđenje što je ta zastava izazvala veliki politički bes u Beogradu, kao i što se, kako je rekao, na beogradskom stadionu 40 minuta uzvikivalo "Ubij Albanca! Ubij Albanca! Ubij braću Hrvate!"."To nisam mogao ni da zamislim. Kao ni to da je zvanična srpska retorika posle utakmice biti ista kao i rasistički antialbanski horovi međunarodno priznatih huligana, koji su utrčali na teren kako bi naše igrače udarali stolicama u glavu", kazao je on nemačkom radiju.

On je, takođe, izrazio krajnje čuđenje zbog toga šu su zapadni mediji, kako je ocenio, "u toj meri izgubili ravnotežu u korist propagandne državne srpske štampe" i njegovog brata označili kao uzroka nemira, a da pri tom nisu konsultovali ni njega ni neki drugi izvor.

"Kako jedna osoba može da se linčuje širom sveta, od strane ozbiljnih medija, poznatih po svojoj etici, a da njega nisu pitali za mišljenje? I kako je moguće da ugledni mediji pažnju posvećuju tom parčetu tkanine, a ne rasizmu ili fizičkom nasilju protiv gostujuće ekipe na kvalifikacionoj utakmici za Evropsko prvenstvo?", pita se Rama.

Na pitanje koliko je velika opasnost od „velikoalbanskog" nacionalizma u regionu, albanski premijer kaže da termin "velika Albanija" odražava iskonski strah Srba."To nije albanski projekat. "Velike Albanije" nema na političkoj agendi, nijedna politička stranka u Albaniji ne sledi taj cilj", rekao je Rama i istakao da većina Albanaca želi "veliku Evropu" sa Albanijom, Kosovom i svim zemljama u regionu.

Upitan kakav je odnos Albanije prema Albancima u susednim zemljama, na Kosovu, u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori i Grčkoj, premijer Rama odgovara: "Naš stav je jasan kao sunčeva svetlost: ujedinjeni na putu ka Evropi!"(Tanjug/Dojče vele)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track