ROKADA: Tadić u januaru ulazi u Vladu, Dačić leti?
Foto: Zorana Jevtic

Ovo su mogući scenariji za rekonstrukciju Vlade

ROKADA: Tadić u januaru ulazi u Vladu, Dačić leti?

Politika -
Ukoliko zamenik predsednika SPS bude Ružić, postoji šansa da socijaliste u Vladi zameni SDS

BEOGRAD - Rekonstrukcija Vlade u januaru, prema najavama funkcionera SNS, sasvim je izvesna. Kao jedan od mogućih scenarija pominje se i ulazak SDS Borisa Tadića u Nemanjinu 11 umesto dosadašnjeg koalicionog partnera SPS.Kako je Kuriru potvrđeno iz više izvora, rasplet situacije mogao bi da zavisi od ishoda Kongresa socijalista zakazanog za 14. decembar. Ukoliko za zamenika predsednika SPS bude izabran Branko Ružić, postoji šansa da socijaliste zameni SDS Borisa Tadića, jer bi to u SNS bilo protumačeno kao guranje „prsta u oko“ i pobeda ljudi koji su protiv SNS.

Opozicija u SPS- Da li će SNS tražiti novog partnera u Vladi, zavisi od ishoda Kongresa SPS. Postoji mogućnost da, ukoliko Ružić bude izabran za zamenika predsednika, u Nemanjinu 11 umesto socijalista uđu tadićevci, jer bi izbor Ružića u sam vrh SPS mogao da bude protumačen kao provokacija SNS, pošto je Ružić prvo bio otvoreno protiv saradnje s naprednjacima u novoj vladi, a zatim je svojim izjavama potpirivao nesuglasice sa SNS. Na Dačiću je da donese odluku, pošto je on taj koji imenuje zamenika, ali i predsednika Izvršnog odbora - navodi izvor Kurira.Da je moguće da se u „novom filmu“ u Nemanjinoj 11 nađe SDS, smatra i Đorđe Vukadinović, politički analitičar.- To je moguća opcija, ali manje verovatna. Sve zavisi od volje i procene jednog čoveka, premijera Vučića. Mislim da Vučić i SNS trenutno balansiraju, naizmenično šalju tople i hladne poruke i prete SPS promenom partnera. Oni ovim pretnjama u stvari smanjuju cenu koalicionim partnerima - kaže Vukadinović.

Sve je u igriS njim je saglasan i politički analitičar Dragomir Anđelković, koji kaže da su sve opcije otvorene.- Teško je proceniti šta će premijer Vučić odlučiti. SNS ima dovoljno poslanika, nisu im potrebni koalicioni partneri, tako da od njihove dobre volje zavisi da li će doći do promena u vladajućoj koaliciji. Građani vide premijera kao najzaslužnijeg i najodgovornijeg za rezultate Vlade, tako da je na njemu da proceni ko dobro ili loše realizuje zadatke.

Tadićeva stranka saopštilaOSTAJEMO OPOZICIJA DOK NE VIDIMO VOLJU ZA PROMENAMASDS je isključio iz članstva Vladimira Pavlova jer je mimo odluka stranačkih organa odlučio da učestvuje u rekonstruisanoj Vladi Vojvodine, a ujedno i istakao da je „jedina stranka koja je odbila ulazak i u republičku i u pokrajinsku vladu“, jer su „Srbiji potrebne suštinske političke promene“.- Dok god ne vidimo postojanje političke volje za tim promenama, SDS će ostati jedina stranka koja je opozicija i na republičkom i na pokrajinskom nivou - piše u saopštenju Socijaldemokratske stranke, čiji je predsednik Boris Tadić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track