TREĆI PUT: Ruski predsednik Putin danas u Beogradu
Foto: Nebojša Mandić

Potpisivanje niza sporazuma

TREĆI PUT: Ruski predsednik Putin danas u Beogradu

Politika -
Ruski predsednik će imati odvojene razgovore sa predsednikom i premijerom Srbije, Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem, a Nikolić će Putinu uručiti orden Republike Srbije na velikoj ogrlici.Predviđeno je i potpisivanje više sporazuma

BEOGRAD - Ruski predsednik Vladimir Putin boraviće danas u poseti Beogradu tokom koje će razgovarati sa drzavnim vrhom i prisustvovati obeležavanju 70. godišnjice oslobođenja Beograda i pobede nad fašizmom i 100 godina od početka Prvog svetskog rata.

Putin će biti počasni gost na vojnoj paradi, a tokom boravka u Beogradu položiće vence na Spomenik oslobodiocima Beograda i herojima Prvog svetskog rata.

Ruski predsednik će imati odvojene razgovore sa predsednikom i premijerom Srbije, Tomislavom Nikolićem i Aleksadndrom Vučićem, a Nikolić će Putinu uručiti orden Republike Srbije na velikoj ogrlici.Predviđeno je i potpisivanje više sporazuma.

Posle razgovora, premijer Srbije i ruski predsednik će se obratiti medijima.Povodom Putinove posete Nikolić se juče sastao sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Čepurinom.

Oni su naglasili veliki značaj posete Putina za dalji razvoj odnosa između Srbije i Rusije, a Nikolić je istakao da je poseta izuzetno korisna, jer će biti potpisano nekoliko važnih bilateralnih sporazuma.

Osim toga, vodiće se razgovori i o zajedničkim projektima koje realizuju srpske i ruske kompanije, kao i o perspektivama za dalju saradnju, saopštila je Pres služba predsednika Srbije.Vučić je, u intervjuu ruskoj agenciji Tass i listu "Rosijskaja gazeta", rekao da će s Putinom razgovarati o konkretnim temama, pre svega o ekonomskoj saradnji i daljem razvoju uzajamnih odnosa u oblasti energetike i poljoprivrede.

Prema Vučićevim rečima, energetika je jedna od najperspektivnijih oblasti rusko-srpske saradnje, ali ima mnogo pitanja koja treba rešiti u tom pogledu.On je naveo i da vlada Srbije ima za cilj dalji razvoj partnerskih odnosa sa Ruskom železnicom i realizaciju novih zajedničkih projekata, kao i privlačenje ruskih investicija u oblasti poljoprivrede.

Vučić je takođe naglasio da Srbija ne namerava da uvodi sankcije Rusiji zbog ukrajinske krize.

U sastavu ruske delegacije biće ministar energetike Aleksandar Novak, predsednik uprave "Gasproma" Miler, načelnik Federalne carinske službe Andrej Beljaninov, ministar za vanredne situacije i civilnu odbranu Vladimir Pučkov i načelnik Federalne migracione službe Konstantin Romodanovski, najavio je danas pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov.

U okviru posete planirano je, prema njegovim rečima, potpisivanje paketa od devet dokumenata, između ostalog o saradnji u oblasti razvoja vojno-tehničke saradnje, energetike i železničkog saobraćaja.Planirano je da Ruska energetska agencija i Ministarstvo energetike Rusije potpiše sa Ministarstvom energetike Srbije memorandum iz oblasti energetske efikasnosti, štednje energije i obnovljivih izvora energije."Među dokumentima pripremljenim za potpisivanje nalazi se dopunski sporazum o rekonstrukciji severnih deonica pruga Srbije u okviru razvoja evropskog saobraćajnog koridora. Takođe, među dokumentima su i dopunski sporazum o isporuci dizel-motornih vozova", rekao je Ušakov.

Kako je najavljeno iz Kremlja, planirano je da ruska kompanija "Gazpromeksport", Vlada Srbije i srpske gasne kompanije potpišu protokol.Takođe je predviđeno i potpisivanje međuvladinog sporazuma o uzajamnoj zaštiti tajnosti informacija, o uslovima boravka, privilegijama i imunitetu rusko-srpskog humanitarnog centra, o vojno-tehničkoj saradnji, o readmisiji, kao i protokol o razmeni podataka o carinskoj vrednosti robe.

Ušakov je dodao da ruska strana namerava da ponovo pokrene pitanje poreza Naftne industrije Srbije, koja je u većinskom vlasništvu ruske kompanije Gaspromnjeft, rekao je Ušakov.Jedna od tema biće i projekat Južni tok.Najavljujući posetu, ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin rekao je da ona ima tri glavna elementa, od kojih je najvažniji cilj da se prijateljski odnosi između naroda, ali i politički odnosi, transformišu u ekonomsku, naučnu i kulturnu saradnju.

Drugi cilj posete je da se oda počast srpskim i ruskim herojima, a kao treći cilj on je istakao kontakt između dva rukovodstva kako bi se razmotrila bilateralna pitanja ali i ona sa svetske političke scene.Prema njegovim rečima, Putinova poseta Beogradu ima pozitivnu konotaciju, a saradnja Rusije sa Srbijom nije uperena ni prema kome, već je korisna za dve zemlje, Evropu i čitav svet."Suđeno je da poseta bude uspešna. Ništa ne može sprečiti taj uspeh, samo možda kiša tokom parade", rekao je Čepurin.

U četvrtak će, povodom obeležavanja Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, biti održana i vojna parada za koju su pripadnici Vojske Srbije na prostoru ispred Palate Srbija juče uspešno izveli generalnu probu i demonstrirali visok stepen obučenosti.Poseta predsednika Rusije biće njegova treća poseta Beogradu - 2001. godine je posetio Srbiju kao šef države, a 10 godina kasnije i kao premijer.

Putin se u Rusiji sastajao sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem u pet navrata od sredine 2012. godine, a sa premijerom Aleksandrom Vučićem jula ove godine.Putinova poseta odvijaće se pod budnim okom posmatrača i u svetu i kod nas.

Srbija je jedina od država kandidata za članstvo u EU koja nije uvela sankcije Rusiji zbog Ukrajine, a Zapad očekuje da Beograd jasnije odabere stranu kada je reč o ukrajinskoj krizi, odnosno da odustane od insistiranja na izbalansiranom stavu.Iz Brisela, Berlina, Vašingtona, inače u svojevrsnom novom hladnom ratu sa Moskvom, zvanično poručuju da nemaju nikakav problem sa Putinovom posetom Beogradu.

Neformalno se, međutim, mogu čuti upozorenja da EU sa rastućom zabrinutošću gleda na porast ruskog uticaja ne samo u Srbiji, nego i u drugim zemljama Zapadnog Balkana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track