SASTANAK U BRISELU: Đurić i Tahiri u utorak razgovaraju o Kosovskoj Mitrovici!

SASTANAK U BRISELU: Đurić i Tahiri u utorak razgovaraju o Kosovskoj Mitrovici!

Politika -
Đurić je rekao da očekuje da čuje nove ideje vezano za rešavanje problema na mostu, da se nada da će se tenzije smiriti i da će se razgovarati o i načinima na koji se sprovodi "pravda" prema našim građanima

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da će glavna tema sutrašnjeg razgovora u Briselu sa predstavnicima Prištine biti situacija u Kosovskoj Mitrovici.

Đurić je rekao da očekuje da čuje nove ideje vezano za rešavanje problema na mostu, da se nada da će se tenzije smiriti i da će se razgovarati o i načinima na koji se sprovodi "pravda" prema našim građanima.

Podsećajući da je Oliver Ivanović u zatvoru već šest meseci, a da protiv njega nije pokrenuta čak ni optužnica, Đurić je rekao da je Ivanović "tamo gotovo na pravdi boga" i da za to nema nijednog ozbiljnog argumenta.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je istakao da je i zamenica kosovskog premijera Edita Tahiri posetila Park mira, prešla preko nečega za šta je tvrdila da je nesavladiva barikada i posetila severnu Kosovsku Mitrovicu i da je taj park jeste u funkciji normalizaciji odnosa i razgradnje nepoverenja.

"Normalizacija, stabilnost i mir trebalo bi pođednako da budu u interesu i Albanacima, a ne samo nama", rekao je Đurić i dodao da je važno da "učešćem na izborima konačno dobijamo dobijamo poluge uticaja".

Od toga kako se Srbi pozicioniraju, zavisi u dobroj meri kako će izgledati buduća vlada i kroz razgovore o formiranju vlade nastojaće da reše pitanja otimanja imovine, stvaranja zajednice srpskih opština, položaja naše crkve, rekao je Đurić.

On je naglasio da je "za nas UNMIK veoma važan činilac na Kosovu i Metohiji" i "oslonac kada je reč o Rezoluciji 1244" i najavio da će u narednih nekoliko meseci biti na severu Kosova i Metohiji biti započeti ekonomski projekti.Ti projekti imaju za cilj da reše ogroman problem nezaposlenosti, koji postoji na čitavom prostoru Kosova i Metohije, jer je neodrživo što je stopa nezaposlenosti preko 60 odsto mladih.Na pitanje novinara kada mogu da se očekuju pregovori o učešću Srba u pokrajinskoj vladi, Đurić je rekao da će to biti predmet razgovora narednih nedelja i dodao da će se razgovori o formiranju pokrajinske vlade voditi između predstavnika Srpske liste i kosovskih Albanaca.

"Borimo se za naš jezik, da se u Prištini govori u institucijama i na srpskom jeziku", rekao je Đurić i dodao da će se Srbija boriti "za svakog svog čoveka, svaku kuću i svaku njivu".Đurić je rekao da je sada došao trenutak da se formira zajednica srpskih opština, da je to prioritet i da će se i o tome razgovarati u narednim nedeljama.

Prištinski mediji izveštavaju da Tahiri putuje danas u Brisel na poziv visoke predstavnice EU Ketrin Ešton Tahiri i iznose očekivanje da će na sutrašnjem sastanku biti iznet jedan konrektan plan sa jasnim rokovima za uklanjanje barikada i omogucavanje slobode kretanja na mostu preko Ibra i oko njega u skladu sa kosovskim zakonima i Briselskim sporazumima.

Na sastanku će, kako navode prištinski mediji, učestvovati i gradonačelnici dve opstine grada Mitrovice kao i predstavnici Ministarstva za prostorno planiranje, lokalne samouprave i unutrasnjih poslova Kosova.Đurić i Tahiri na prethodnom sastanku u Briselu, 11. jula, ni posle desetočasovnih razgovora nisu se dogovorili o problemu "parka mira" na mostu u Severnoj Mitrovici.

( Tanjug/RTV Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track