ZAVRŠEN SASTANAK U VLADI: Vučić sa MMF o platama i penzijama
Foto: Tanjug

Nemanjina 11

ZAVRŠEN SASTANAK U VLADI: Vučić sa MMF o platama i penzijama

Politika -
Sastanku su prisustvovali ministri Dušan Vujović, Željko Sertić, Kori Udovički, Aleksandar Vulin i guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković

BEOGRAD - U Vladi Srbije završen je sastanak premijera Aleksandra Vučića sa stalnim predstavnikom MMF-a u Srbiji Deheng Kimom.

Sastanku su prisustvovali ministri finansija Dušan Vujović, privrede Željko Sertić, državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Sastanak je održan u zgradi vlade u Nemanjinoj ulici, a određene mere štednje mogle bi već danas biti poznate. Premijer Vučić je uz najavu da u ponedeljak počinju razgovori o rebalansu budžeta i smanjenju plata i penzija, poručio da se to odnosi samo na javni sektor, a da privatni sektor ni na koji način neće biti opterećen dodatnim porezima.On nije mogao da kaže na koji će način biti obavljeno smanjenje plata i penzija, jer, kako je naveo, u ponedeljak o tome počinju razgovori unutar vlade i sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda, ali je ponovio da se to odnosi samo na plate u javnom sektoru i na penzije, te da će najsiromašniji biti apsolutno zaštićeni.

"Svi su naučili da treba da radimo u javnom sektoru kao da privatni ne postoji, a privatni sektor je glavni. Privatni sektor nećemo da opterećujemo nikakvim dodatnim porezima ni na koji način", rekao je Vučić."Želimo da završimo sa svim problemima i izvršimo sve neophodne reforme kako bismo za dve-tri godine imali potpuno normalnu i zdravu zemlju. Gledaćemo da to ne bude ništa dramatično, iako nije prijatno, ali da ljudi svakako mogu da izdrže i da najsiromašniji budu apsolutno zaštićeni", rekao je Vučić.

U javnosti su se do sada pominjala tri scenarija za smanjivanje plata i penzija, koja su podrazumevala kresanje prihoda od 10 do 25 odsto. Konačnu odluku o tome, kako je rekao ranije ministar Vujović, doneće u saradnji sa timom Vlade Srbije, odnosno u dogovoru sa premijerom Aleksandrom Vučićem, a u sličnom tonu oglasio se i Sertić koji je naveo da mu se čini da će ministar finansija i premijer u ponedeljak objaviti odluku o tom pitanju.

"Te odluke nisu samo ekonomskog tipa, već su i političke, jer prolazimo kroz izuzetno težak period", izjavio je ranije Sertić. Ministar Vujović je nedavno naglasio da će država najpre nastojati da manjak novca nadoknadi na prihodnoj strani. On je u tom smislu najavio mere za smanjenje sive ekonomije, povećanje fiskalne discipline i naplate poreza, ali i povećanje efikasnosti javnog sektora.Vujović je rekao da će osnovne mere koje će sadržati rebalans budžeta za ovu godinu biti poznate danas, a rebalans će, kako je rekao, u skupštinsku proceduru biti upućen najkasnije do 15. septembra.

Kada je reč o procentima, Vujović je ranije govorio da bi plate i penzije mogle biti smanjene najviše za 10 odsto i "ni dinar više".Fiskalni savet je, s druge strane, poručivao da je neophodno smanjenje od 15 odsto i za plate i penzije.Ako se ostane pri 10 odsto, ocena je Fiskalnog saveta, Vlada Srbije će ubrzo morati da nadoknadi manjak kroz povećanje poreza na dodatu vrednost (PDV) za dva odsto.Unija poslodavaca Srbije izašla je u javnost sa trećim predlogom po kome bi se plate u javnom sektoru smanjile za 25, a penzije za 20 odsto. Jedino tako bi, prema njihovoj oceni, smanjenje imalo efekta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track