SEČA U VLADI: Srđan Verbić i Velja Ilić lete u januaru?! Dušan Vujović na ledu

Skener: Pola godine Vlade - ministri polažu račune

SEČA U VLADI: Srđan Verbić i Velja Ilić lete u januaru?! Dušan Vujović na ledu

Politika -
Premijer Aleksandar Vučić počinje sa ocenjivanjem ministara za nekoliko dana, moguća rekonstrukcija kabineta u januaru

BEOGRAD - Kao što je i najavio, premijer Aleksandar Vučić za nekoliko dana, početkom novembra - kad se navršava šest meseci rada Vlade, ocenjivaće učinak ministara, a prema saznanjima Kurira, nije isključeno da će neki od njih dobiti šut-kartu!

Prema rečima našeg izvora iz vrha vlasti, do rekonstrukcije Vlade moglo bi doći odmah posle božićnih praznika, u januaru.Na tankom ledu su Velimir Ilić, ministar za vanredne situacije, i Srđan Verbić, ministar prosvete, a pod znakom pitanja je i ministar finansija Dušan Vujović. Ilić je na tapetu zbog silnih gafova tokom katastrofalnih poplava koje su zadesile Srbiju u maju - nedovoljnog učinka, te stalnih kritika Vlade, dok bi Verbić mogao ostati bez fotelje zbog štrajka studenata i prosvetara.

Vujoviću se pak zamera na čestom odsustvovanju s posla i putovanjima zbog supruge, koja živi na relaciji Ukrajina-SAD-Crna Gora.Pere seVerbić je, međutim, relativno zadovoljan svojim dosadašnjim učinkom.- Novim zakonskim rešenjima uvešće se red na tržište izdavača i udžbenika i smanjiti broj udžbenika koje đaci nose u torbi. Izmenili smo Zakon o visokom obrazovanju, kojim se na duže staze podiže kvalitet studiranja, i postigli saglasnost sa studentima u vezi s brojnim pitanjima. Naravno da nisam svime zadovoljan, pre svega materijalnim stanjem prosvetnih radnika - kaže Verbić za Kurir. Ilić nije želeo da komentariše svoj rad.Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da se Vlada dobro snašla tokom poplava, odlična je u međunarodnoj politici i imala je hrabrosti da donese ekonomske mere štednje.Lenštine na udaru- Na premijeru je da oceni koji ministri su doprineli brzoj i dobroj realizaciji postavljenih ciljeva, a koji su eventualno bili kočničari ili loši u izvršenju zadataka. U sektoru Srđana Verbića i Velimira Ilića ima najviše problema - reforme još nisu započete u Ministarstvu prosvete, Ilić se najmanje angažovao u vreme poplava, ali ostaje da se proceni kolika je njihova lična odgovornost - kaže Anđelković.

Žena mu došla glave... Dušan Vujović
Žena mu došla glave... Dušan Vujović

Šta su uradili ministri iz SNS i kako vide svoj rad u prvih šest meseciBratislav Gašić, odbrana- održana vojna parada, i to posle 29 godina- potpisan ugovor o vojno-tehničkoj saradnji s RusijomOgledalo: Ne mogu sebe da ocenjujem, nisam dovoljno objektivan. Svako od nas bi govorio da je zadovoljan svojim radom, da je najbolji na svetu, ali onaj ko me je izabrao u tim treba i da me oceni.Nikola Selaković, pravda- Agencija za borbu protiv korupcije preporučila da bude razrešen zbog sukoba interesa- štrajk advokataOgledalo: Usvojeno je osam zakona iz oblasti pravosuđa i izvršenja krivičnih sankcija, dok se u skupštinskoj proceduri nalazi zakon o zaštiti uzbunjivača i još dva zakona. Radili smo na izgradnji i adaptaciji pravosudne infrastrukture, kao i unapređenju smeštajnih kapaciteta u zatvorima. Uvedena je nova pravosudna profesija - javni beležnici.Zorana Mihajlović, saobraćaj- počela izgradnja deonice Koridora 11- rad na zakonu o planiranju i izgradnji, koji treba da omogući dobijanje građevinske dozvole za 28 dana- uveden red u sistem dodele transportnih dozvolaOgledalo: Ne ocenjujem svoj rad ja, već građani. Spajanje „Koridora“ i „Puteva“, konačno pokretanje ruskog kredita koji je bio zakočen, formiranje JP Aerodromi Srbije...Nebojša Stefanović, MUP- rad na reformi MUP - smenjeno pet generala- u rekordnom roku rešeni slučajevi koji su potresali SrbijuOgledalo: Bez komentaraAleksandar vulin, rad i zapošljavanje- usvojen Zakon o raduOgledalo: Bez komentaraJadranka Joksimović, evrointegracije- lobiranje da Srbija do kraja godine otvori poglavlje 32, koje se odnosi na finansijsku kontrolu budžetskih sredstavaOgledalo: Ne bežim od ocenjivanja - ni premijera ni građana. Jedan od mojih zadataka je i da prioritete u pregovorima i usklađivanju s pravom EU budu pretočeni u dobre projekte. Mnogo sam uradila s Kancelarijom za evrointegracije i mojim timom na sanaciji posledica poplava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track