Šef kanadske diplomatije Džon Berd u poseti Srbiji
Foto: Reuters

U petak u Beogradu

Šef kanadske diplomatije Džon Berd u poseti Srbiji

Politika -
To će biti prva poseta jednog visokog kanadskog zvaničnika Srbiji od 2010, kada je jedan dan u Beogradu boravio tadašnji ministar odbrane Piter Mekej

OTAVA - Kanadski ministar spoljnih poslova i trgovine Džon Berd (John Baird) stiže u petak u višednevnu posetu Srbiji.

"Kanada je ohrabrena demokratskim i ekonomskim transofrmacijama Srbije i njenom posvećenošću da postigne veći stepen integracije i saradnje sa EU i njenim institucijama", izjavio je uoči svoje prve posete Beogradu ministar Berd.

Očekuje se da će kanadskog ministra primiti predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Aleksandar Vučić, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Osim razgovora sa spskim državnicima predviđene su i druge aktivnosti koje potenciraju srpsko-kanadske veze uključujući i odavanje pošte pred spomen-pločom u Kliničkom centru kanadskim bolničarkama koje su lečile srpske vojnike, a povodom stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata.To će biti prva poseta jednog visokog kanadskog zvaničnika Srbiji od 2010, kada je jedan dan u Beogradu boravio (tadašnji) ministar odbrane Piter Mekej (Peter MacKay).

Berdova poseta deo je evropske turneje koju je započeo 22. avgusta tokom koje posećuje Norvešku, Dansku i Austriju, a na Balkanu, osim Srbije u kojoj će zaključno sa ponedeljkom najduže boraviti, još i Hrvatsku i Albaniju.On će promovisati neke od prioriteta kanadske spoljne politike kao što su jačanje međunarodne bezbednosti i razvoj bilateralnih odnosa za dvosmernu trgovinsku razmenu i investiranje u Evropi.

Džon Berd (45) je dugogodišnji stanovnik Otave u čijem je zapadnom delu deset godina (1995-2005) biran za poslanika provincijske skupštine Ontarija. Tri puta je bio ministar provincijske vlade u Torontu. Za poslanika federalnog parlamenta u Otavi prvi put je izabran 2006. Ubrzo potom naimenovan je u prvi kabinet premijera Harpera u kome je, između ostalog, bio ministar za zaštinu životne sredine i ministar saobraćaja. Posle majskih izbora 2011. na kojima su konzervativci osvojili većinu Berd je postao ministar spoljnih poslova i trgovine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track