USLOVI EU ZA BG: Šefica italijanske diplomatije danas sa Nikolićem i Vučićem

Zvanična poseta

USLOVI EU ZA BG: Šefica italijanske diplomatije danas sa Nikolićem i Vučićem

Politika -
Šef države Tomislav Nikolić primiće ministarku Mogerini u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike na Andrićevom vencu, najavljen je i sastanak šefice italijanske diplomatije s premijerom Aleksandrom Vučićem, kao i sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije i šefom diplomatije Ivicom Dačićem

BEOGRAD - Federika Mogerini, ministarka spoljnih poslova Italije, države predsedavajuće EU, doputovaće danas u posetu Beogradu gde će razgovarati s predsednikom države, premijerom, šefom diplomatije, predsednicom Skupštine Srbije i učestvovati u panel diskusiji u parlamentu.

Šef države Tomislav Nikolić primiće ministarku Mogerini u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike na Andrićevom vencu, najavljen je i sastanak šefice italijanske diplomatije s premijerom Aleksandrom Vučićem, kao i sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije i šefom diplomatije Ivicom Dačićem.

Predsednica Skupstine Srbije Maja Gojković primiće takođe ministarku spoljnih poslova Italije, a potom će u skupštini biti održana panel diskusija koju će otvoriti predsednica Narodne skupštine i ministarka spoljnih poslova Italije.

Na panelu će učestvovati i potpredsednici Narodne skupštine, predsednici poslaničkih grupa, skupštinskih odbora za evropske integracije i spoljne poslove i grupe prijateljstva sa Italijom.

Prema nezvaničnim saznanjima, šefica italijanske diplomatije tražiće da Srbija jasno osudi politiku Rusije prema Ukrajini i da odustane od izgradnje “Južnog toka”

Mogerini će od Srbije tražiti da se priključi sankcijama EU Moskvi, kao i da prilagodi zakone standardima Evropske unije, a posebno će insistirati na tome da se nivo subvencija koje se sada izdvajaju dovedu na nivo koji važi i u EU.

O kakvim se razlikama radi govori podatak da državna pomoć privredi Srbije iznosi 1,9 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), dok ta pomoć u zemljama članicama EU iznosi, u proseku, oko 0,5 odsto BDP.

Kada je u pitanju odnos prema Rusiji, od Srbije bi moglo da bude traženo da usaglasi svoju politiku s politikom EU.

Beograd, na drugoj strani, prema rečima Dačića, očekuje da tokom italijanskog predsedavanja EU budu otvorena pregovaračka poglavlja 32 (o finansijskoj kontroli) i 35 (o ostalim pitanjima, uključujući Kosovo).

Mogerini je u četvrtak, tokom posete Sarajevu, potvrdila da će Italija tokom šestomesečnog predsedavanja EU posebnu pažnju posvetiti procesu evrointegracije Zapadnog Balkana.

"Zapadni Balkan strateški je prioritet našeg predsedavanja, jer će Unija morati da pokaže dodatno zalaganje u pomaganju potencijalnim članicama", naglasila je Mogerini u Sarajevu, prvoj etapi njene turneje po balkanskim zemljama.

Mogerini je posetila Prištinu, Skoplje i Tiranu.

Inače, Italija je 1. jula preuzela šestomesečno predsedavanje EU od Grčke.

(Tanjug/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track