Selaković: Ne volim pridike onih čije su ruke duboko u medu
Foto: Zorana Jevtić

Reagovanje

Selaković: Ne volim pridike onih čije su ruke duboko u medu

Politika -
Ministar pravde reagovao je zahtev Agencije za borbu protiv korupcije koja je zatražila njegovu smenu

BEOGRAD - Ministar pravde Nikola Selaković danas na je na zahtev Agencija za borbu protiv korupcije koja predložila njegovu smenu, rekao da će poštovati svaku odluku državnih organa, ali da ne voli kada da mu pridike drže oni čije su ruke duboko u medu.

"Poštujem zakone svoje države i poštovaću svaku zakonitu odluku njenih organa. Ali ne volim kada mi pridike o zakonitosti drže oni kojima su ruke duboko u medu. Oni kod kojih se zakon može primenjivati na ovakav ili onakav način, oni koji zakon retko kada primenjuju dosledno, a naročito onda kada je morao da bude primenjen", kazao je Selaković reagujući na zahtev Agencije.

Agencija je ranije danas preporučila smenjivanje ministra pravde, jer je, kako su naveli, doveo u sumnju poverenje građana u savesno i odgovorno obavljanje javne funkcije, pošto ih nije obavestio da je u sukobu interesa.

Agencija je u rešenju navela da je Selaković 2013. godine kao član Državnog veća tužilaca učestvovao u izboru njegovog savetnika (sada državnog sekretara) Radomira Ilića za zamenika tuzioca, a ministar je kao član Visokog saveta sudstva učestvovao u izboru njegove savetnice (sada pomoćnice ministra) Mirjane Mihajlović za sudiju Prekršajnog suda u Beogradu.

"Time je Selaković pogodovao Iliću i Mirjani Mihajlović, koji se smatraju povezanim licima sa ministrom, i doveo u sumnju poverenje građana u savesno i odgovorno obavljanje svoje funkcije", navela je Agencija u rešenju.

Selaković je kazao i da je Agencija prekršila zakon, jer se pre pravosnažne odluke oglasila o postupku protiv njega koji se vodi tajno. "Po Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije, ovakvi postupci se vode tajno, jer dovode u sumnju integritet ličnosti i narušavanje nečijeg ugleda, pre donošenja konačne pravosnažne odluke, te svako objavljivanje detalja postupka, predstavlja direktno kršenje zakona", istakao je Selaković.

Postupak protiv ministra pravde pokrenut je 12. juna na osnovu prijava podnetih Agenciji. Kako je Agencija saopštila, Selaković je izjašnjavajući se o obaveštenju o pokretanju postupka, istakao da Ilić i Mirjana Mihajlović nisu interesno povezana lica niti su njih troje stekli bilo kakvu pogodnost i korist, kao i da nema sukoba interesa, a on nema privatni interes koji bi uticao na javni interes. "Selaković je naveo da Ilića i Mirjanu Mihajlović poznaje sa studija prava u Beogradu, da o njihovom profesionalnom znanju ima visoko mišljenje, da je u dobrim kolegijalnim i ljudskim odnosima sa njima i da ih je zato birao i predlagao za svoje saradnike", navodi se u saopštenju Agencije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track