ŠEŠELJ UMIRE: Preostalo mu još šest meseci?!
Foto: Rojters

Crne prognoze srpski lekari se vratili iz Haga

ŠEŠELJ UMIRE: Preostalo mu još šest meseci?!

Politika -
Lider SRS je nepravilno lečen i život mu je ugrožen, kaže Milovan Bojić po povratku iz Sheveningena. Specijalisti kažu da se sa tom dijagnozom živi od pola godine do nekoliko godina

BEOGRAD - Lider radikala Vojislav Šešelj, koji je već dvanaest godina u pritvoru u Haškom tribunalu i kome je pre mesec dana ustanovljena metastaza na jetri, životno je ugrožen. Pacijenti sa njegovom dijagnozom, a Šešelj je prošle godine operisan zbog kancera debelog creva, kada mu je odstranjeno 30 centimetara ovog organa, žive od šest meseci do nekoliko godina, upozoravaju lekari.Zapušteno zdravlje- Zdravstveno stanje Vojislava Šešelja je ozbiljno, sa elementima životne ugroženosti i zapuštenosti u lečenju - kaže za Kurir doktor Milovan Bojić, šef lekarskog tima iz Srbije, po povratku iz Haga, gde su pregledali Šešelja.- Čovek se nepravilno leči. Nije primio dvanaest terapija. Metastaze su na jetri i mogu da se šire - kaže Bojić i spekulacije da bi Šešelj uskoro mogao da nastavi lečenje na VMA ocenjuje kao „gluposti“.- Daleko smo mi od tog rešenja. O tome ne odlučujemo mi, već Tribunal - dodaje Bojić, koji će danas javnosti do detalja predstaviti zdravstveno stanje lidera SRS.

Lekari, stručnjaci iz onkologije, u razgovoru za Kurir, međutim, upozoravaju da je zdravstveno stanje Šešelja veoma ugroženo i zahteva ozbiljno lečenje.- Nezahvalno je govoriti o prognozama, ali praksa ukazuje da pacijenti sa Šešeljevom dijagnozom mogu da žive od šest meseci do pet-deset godina. To zavisi od mnogih faktora, od toga koliko je funkcija jetre očuvana, ali i načina lečenja. Pitanje je da li je moguća operacija i koliko i kako bi na njega delovala hemoterapija - kaže za Kurir Marko Erak, načelnik Klinike za radiološku terapiju Instituta za onkologiju Vojvodine.Direktor Instituta za onkologiju Radan Džodić kaže da bi za Šešelja najbolje rešenje bila operacija, ali pod uslovom da su metastaze odstranjive.Crna statistika- Ako nisu, onda se primenjuje hemoterapija. Ako pacijent može da se operiše, prognoze idu do deset godina u 30 odsto slučajeva - dodaje doktor Radan Džodić.

Rasim LjajićMANEVARSKI PROSTOR NIJE VELIKPredsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić kaže da će država, ako odbrana lidera SRS bude tražila da on nastavi lečenje u Srbiji, tu inicijativu podržati.- To se, međutim, do sada nikad nije desilo - da puste pritvorenika na lečenje. Dešavalo se da odobre lečenje u Srbiji pritvoreniku koji je pušten na privremenu slobodu. Naš manevarski prostor nije veliki, ali podržaćemo Šešelja, njegovu odbranu i porodicu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track