SKANDAL: Ambasadori se Nikoliću žalili na Dačića!
Foto: Zorana Jevtić

Šef diplomatije ignoriŠe strane zvaničnike

SKANDAL: Ambasadori se Nikoliću žalili na Dačića!

Politika -
Diplomate Francuske, Italije i Španije žalili se predsedniku Srbije da im u MSP ne odgovaraju na depeše, pa sve moraju da šalju preko Predsedništva

BEOGRAD - Ambasadori Francuske, Italije i Španije požalili su se Tomislavu Nikoliću, predsedniku Srbije, na ponašanje i neažurnost Ivice Dačića, ministra spoljnih poslova, saznaje Kurir.Prema rečima našeg izvora, strani zvaničnici su šefu države skrenuli pažnju da im iz Ministarstva spoljnih poslova ne odgovaraju na depeše i dopise, te da, kad god žele da završe neki posao, moraju da kontaktiraju s nekom službom Predsedništva.Diplomatski presedan- Ambasadori su Nikoliću skrenuli pažnju na problem s Dačićem. Kritike su uputili ambasadori Francuske, Italije i Španije, i sve se otprilike svodi na to da im iz Ministarstva spoljnih poslova niko ne odgovara na depeše i dopise i da su zbog toga prinuđeni da se obraćaju službama Predsedništva. Na to su pre toga ukazali i pojedini ambasadori manjih evropskih zemalja - kaže izvor našeg lista i dodaje:- Strašno je što predstavnici stranih zemalja kritikuju šefa diplomatije, a kad je to još zbog ovakve stvari - da im niko ne odgovara na dopise, onda je to presedan! Trudimo se na sve načine da popravimo sliku o nama u svetu, a onda u Dačićevom ministarstvu ne mogu da nađu vremena da odgovore na dopis stranih zvaničnika. Toliki sistem, toliko ljudi tamo radi, i niko nije našao za shodno da se bavi time.Glavni u lancuNa konstataciju da ministar spoljnih poslova (u ovom slučaju Dačić) ne odgovara lično na depeše, naš sagovornik naglašava da se u diplomatiji ovakvi propusti uvek stavljaju na teret šefu.- Naravno da šef diplomatije ne odgovara na depeše, ali on je glavni u tom lancu, tako da je i sva odgovornost na njemu. Dačić je taj koji mora da organizuje sistem i nadzire zaposlene. Samim tim, kada dođe do greške, mora da prihvati odgovornost i ispravi grešku - ističe naš izvor.Ivica Dačić je u razgovoru za Kurir rekao da je ispoštovao svakoga ko je uputio zvaničan zahtev za prijem u Ministarstvo inostranih poslova.- Mi ne komuniciramo preko depeše. Do sada nisam čuo da se zbog ovoga neko žalio. Ako je bilo takvih primedbi, neka se jave meni, pa ćemo to rešiti - kazao je Dačić.

ĆutiPAKOVA BEZ KOMENTARAStanislava Pak, savetnica za medije predsednika Srbije, juče nije odgovorila na poruke koje smo joj poslali ovim povodom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track