SKANDAL U UN: Hodžaj, ne pravi se veći katolik od pape
Foto: Fonet

Albanci optužili Srbiju da je agresor

SKANDAL U UN: Hodžaj, ne pravi se veći katolik od pape

Politika -
Enver Hodžaj tvrdi da Srbija podržava proruske snage u Ukrajini, a srpski šef diplomatije ga upozorava da zloupotrebljava Savet bezbednosti za ličnu propagandu

BEOGRAD - Albanski šef diplomatije Enver Hodžaj na sednici Saveta bezbednosti UN optužio je Srbiju da je agresor jer daje podršku ekstremnim grupama koje ratuju na strani proruskih separatista u Ukrajini.

- Rusija sprovodi invaziju na istoku Ukrajine, a Srbija im daje punu podršku preko pojedinaca koji tamo ratuju - rekao je Hodžaj.Nediplomatski rečnikŠef srpske diplomatije Ivica Dačić odgovorio je na optužbe, ocenjujući nastup albanskog kolege kao čistu propagandu.- Da li želimo da živimo u prošlosti, ili da idemo u budućnost? Ne znam zašto upetljavate Srbiju u vaš dijalog s Rusijom. Ako imate nešto da kažete protiv Rusije, o kakvoj zajedničkoj rusko-srpskoj aktivnosti govorite?

Anđelković: Mogao je možda i žešće da odgovori na tu provokaciju Albanaca
Anđelković: Mogao je možda i žešće da odgovori na tu provokaciju Albanaca

Vi zloupotrebljavate sednicu SB za ličnu propagandu - rekao je Dačić i podsetio da je zajedno s predstavnicima Prištine i drugim zvaničnicima država zapadnog Balkana bio u Berlinu, gde se razgovaralo o stabilizaciji i konsolidaciji situacije u regionu.S Tačijem je bilo drugačije- Bio sam ovde više od deset puta s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i nikad se nisam na ovakav način raspravljao s njim. Molim sve ostale koji u vladi Kosova imaju niže funkcije od njega da ne predstavljaju veće katolike od pape - slikovito je objasnio.Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je smešno što Hodžaj govori o agresiji Srbije kad samo dvadesetak ljudi iz regiona, uključujući i Kosovo, ratuje u Ukrajini naspram hiljada onih koji su otišli da ratuju u arapske zemlje, poput Sirije, i to pod izgovorom džihada.- To je pokušaj da se Srbija diskredituje i Dačić je dobro odreagovao - takav razgovor je morao da se preseče, što je on i uradio. Mogao je možda i „žešće“ da odgovori na tu provokaciju - naveo je Anđelković.

Rusi protestovaliHODŽAJEVE TVRDNJE NEREALNEPovodom Hodžajevog izlaganja oglasio se i predstavnik Rusije u SB UN Vitalij Čurkin, rekavši da Hodžajeve reči ne odražavaju stvarnost.- Događaji na Krimu rezultat su referenduma na kojem je učestvovalo više od 80 odsto glasača, od kojih je više od 90 odsto glasalo za nezavisnost, za razliku od Kosova. A neki kažu da su izbori na Kosovu, gde je izašlo nešto više od 40 odsto birača, bili uspešni - podsetio je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track